Világgazdaság

Lépéselőnyben Moszkva: Indul az Északi Áramlat tesztje

Az Oroszország és Németország között a Keleti-tenger alatt épített Északi Áramlet gázcsővezetéket keddtől gázzal töltik meg.

Az úgynevezett technikai gáz bevezetése a csővezetékbe a Keleti-tenger partján lévő oroszországi Viborgban kezdődik el - közölte Vlagyimir Putyin miniszterelnök hétfő esti tévéinterjújában. A gáz bevezetése megteremti a csővezetékben történő szállításhoz szükséges nyomást. A valódi gázszállítások várhatóan november elején kezdődnek el Oroszországból Európa felé az Északi Áramlaton.

"Lépésről-lépésre megszabadulunk a tranzitállamok diktátumától" - hangoztatta Putyin, célozva az Ukrajnával támadt heves vitára, amely orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitszállítása miatt is támadt. Az 1224 kilométer hosszú Északi-áramlaton keresztül a jövőben évente 55 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szentpétervár közeli Viborgból a németországi Greifswaldba.  A Keleti-tenger mélyén lévő csővezeték finn, svéd és dán felségvizeken is áthalad és Putyin megfogalmazása szerint Oroszország számára ablak Európára.

A Voice of Russia összefoglalója szerint érthető, hogy Moszkva mihamarabb üzembe akarja állítani a csővezetéket, amely az európai gázkereslet negyedét képes kielégíteni. A Nemzeti Energiabiztonsági Alaptívány szakértője, Alekszandr Paszecsnik úgy látja: az Északi Áramlatnak köszönhetően többé nem fordult elő, hogy egy tranzitállam miatt fennakadás alakul ki az európai gázellátásban.

Mint arról beszámoltunk, az orosz külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy akár peres úton is megvédi az Ukrajnával kötött gázszerződését. Szergej Lavrov hangsúlyozta: Oroszország a nemzetközi jog előírásainak megfelelően jár el a probléma megoldásában, és hangsúlyozta: Oroszország nem akarja erőszakkal bevonni Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, de szeretné, ha Kijev eldöntené, kíván-e csatlakozni, vagy sem.

"Folyton árcsökkentést kérnek. Azt hittem, érthető javaslatot tettünk: ha kedvezményt akartok a gáz árára, az integrációs térségünk - az orosz-fehérorosz-kazah vámunió - tagjává kell lennetek. Vagy ha ezt nem akarjátok, tegyetek Oroszország számára kifizetődő üzleti javaslatot, például mint a fehérorosz ajánlat a gázszállítási rendszer eladásáról" - mondta a minap Medvegyev elnök.

A beruházás fontosságát növeli, hogy a német atomstop hatására a gáz még fontosabb energiahordozóvá vált, hiszen a villanyáram termelését főként gázmotoros erőművek veszik át a leállított atomerőművektől.

PSZÁF gázszállítás északi áramlat makroadatok forintárfolyam Nouriel Roubini Matolcsy György medvegyevTarlós István A második Orbán-kormány energetika ukrán makromutatók Orosz lavrov kondrát zsolt Suppan Gergely gázvezeték Amerikai piac - napi elemzés Volkswagen Csoport