Világgazdaság

Elektronika: Magyarország a fő nyertesek közt lehet

Az újból gyengülő makrogazdasági kilátások miatt lassuló növekedésre rendezkedhet be Európában a szerződéses gyártás. Ez azonban nem befolyásolja a kapacitások áttelepítését Kelet-Európába; ennek egyik fő haszonélvezője Magyarország.

Alig néhány hónapja, hogy két nagyobb lélegzetű beruházást is bejelentett Magyarországon a világ két meghatározó szerződéses elektronikai gyártója (EMS). Mintegy 6 milliárd forint értékű fejlesztéssel bővíti tiszaújvárosi üzemét az amerikai Jabil Circuit. Ennek révén az év végéig a jelenleg 9000 főt foglalkoztató társaság borsodi üzemének a létszáma további 670 fővel, köztük 50 diplomással bővülhet, részben egy új megrendelőnek köszönhetően, amely a kapacitást egy másik európai országból hozza át. A Jabil eddig 300 millió dollárt fektetett be Magyarországon, ahol tavalyi 270 milliárd forintot meghaladó árbevétele az anyacég európai forgalmának a felét jelenti.

Európai szintű orvostechnikai üzletággal bővült a nyáron a magyarországi Flextronics csoport, illetve annak budapesti szolgáltató központja. Itt a diagnosztikai és képalkotó berendezések nemzetközi gyártói számára nyújtanak disztribúciós szolgáltatást, foglalkoznak a termékek visszáruzásával, javításával, az alkatrész-utánpótlás logisztikai feladataival. A Magyarországon 12 ezer főt foglalkoztató társaság leánycége a tavasszal zárult legutóbbi pénzügyi évében az utóbbi öt év legnagyobb bevételét, 2,2 milliárd eurót, illetve 17 millió eurós mérleg szerinti eredményt ért el. Ez az anyacég teljes nemzetközi árbevételének közel a 10 százaléka, és éves összevetésben 53 százalékos növekedést jelent.

Ez csak kettő az iparágban a közelmúltban Magyarországra hozott fejlesztések közül. A rendszerváltás után jelentős kapacitásokat épített ki a szerződéses elektronikai ipar, amely évekig két számjegyű növekedést mutathatott fel. A 2008-as globális recessziót az itteni üzemek is megérezték, egy év alatt gyártónként több ezer fővel csökkent az itteni létszám, a helyzet 2010-re normalizálódott. A világ élvonalába tartozó EMS gyártók – köztük az egyetlen hazai szereplő Videoton – együttvéve több tízezer embernek adnak munkát nálunk. Az iparág cégei közül az előző válságba belerokkant és folyamatos finanszírozási gondokkal küszködő finn Elcoteq sorsa vált bizonytalanná vele együtt az európai termelőbázisaként számon tartott pécsi üzemé is, ahol az idén már több száz főt elbocsátottak.

Az utóbbi években a magasabb hozzáadott értékű, nagyobb szaktudást igénylő termelés került Magyarországra, eddig elsősorban a fejlett térségekből, de van esély arra, hogy Távol-Keletre települt bérgyártó kapacitásokat is megszerezzünk. A hazai termelőkapacitások, amelyek a  jövőben is folytatódhatnak, adják a teljes európai mutató 16-17 százalékát, ezzel egyértelműen vezetünk a régióban. Jellemző tendencia az is, hogy a márkagyártók ma már nemcsak az eszközök összeszerelését adják bérbe, hanem a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatást is.

A gyártás áttelepítését az egyre költségesebb alkatrészellátás szempontjából is érdemes megvizsgálniuk az iparági szereplőknek. A közelmúltbeli természeti katasztrófák, az Európát ködbe burkoló izlandi vulkáni hamu, a Japánt ért földrengés és cunami bizonytalanná tették a szállításokat.

Európa makrogazdasági elemzői azonban egy újabb eljövetelét vetítik előre, ami az ágazatra nézve egyelőre csak a növekedés lassulását hozhatja legalább a jövő év második feléig. Az európai elektronikai bérgyártás az idén 6,4 százalékkal növekszik, ami valamivel alacsonyabb az egy évvel korábbinál, értékben eléri a 27,7 milliárd eurót – derül ki a Reed Electronics Research legfrissebb kutatásából. Az elemzők megjegyzik: markáns különbség van ugyanakkor az Európa nyugati és keleti felén elérhető dinamizmus között. Az előbbi térségben a piacbővülés legfeljebb 2,7, az utóbbiban 9,2 százalék körül várható. Négy év múlva a kelet-európai gyártás részaránya az európai EMS iparon belül meghaladja majd a 60 százalékot, szemben a tavalyi 57 százalékkal. 

Az iparág cégei 2015-re már több mint 230 milliárd dollárnyi világpiaci megrendeléseken osztozhatnak – így összegzi előrejelzését az amerikai Global Industry Analysts Inc. Hozzáteszi, az iparág szereplői a várható nagyarányú növekedést a nagy népességű és gyorsan fejlődő országok – Kína, Brazília, Oroszország és India – elektronikai cikkek iránti fokozódó keresletének köszönhetik.

A hosszú évek óta fúziókkal, felvásárlásokkal jellemzett ágazat konszolidációja az idén is folytatódik, az év eddig eltelt időszakában azonban csak a „kisebb halak” kerültek terítékre, de a The SearchWorks Group tanácsadó cég egyik vezetője szerint már érik néhány nagyobb összeolvadás is.

EMS gyártók*

Forrás: Reed Electronics Research

Cég Székhely

1. Foxconn Tajvan

2. Flextronics Szingapúr

3. Jabil USA

4. Elcoteq Finnország

5. Zollner Németország

6. Celestica Kanada

7. Sanmina-SCI USA

8. Enics Svájc

9. Videoton Magyarország

10. Neways Hollandia

* A legnagyobb európaiak, 2010-es bevétel alapján.

Cég Székhely

1. Foxconn Tajvan

2. Flextronics Szingapúr

3. Jabil USA

4. Elcoteq Finnország

5. Zollner Németország

6. Celestica Kanada

7. Sanmina-SCI USA

8. Enics Svájc

9. Videoton Magyarország

10. Neways Hollandia

* A legnagyobb európaiak, 2010-es bevétel alapján.

-->

elektronika bérgyártás EMS