Világgazdaság

Sokkal kevesebb, államosított étkezési jegy - Így járhatunk

Az étkezési utalványok eltűnésének a munkavállalókon és a munkáltatókon túl a nemzetgazdaság és a költségvetés lehet a fő vesztese - vélekedett az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerdán.

A sajtóban megjelent, de a kormányzat részéről még be nem jelentett rendelettervezet 2012 januárjától drasztikusan átalakítaná a béren kívüli juttatások, különösen az étkezési juttatások eddig megszokott rendszerét. Az EUFE szerint a közeli céldátum már önmagában jelentős veszélyt jelent a cafeteria rendszer két évtizedes gördülékeny működésére, hiszen alig 3 hónap alatt kellene egy teljesen új szolgáltatási környezetet felépíteni, amely 2,5 millió munkavállaló béren kívüli juttatásait kezelné.

Csökkenő meleg étkezési keret, az étkezési utalvány eltűnése, terminálhoz kötött kártya-alapú felhasználás - az egyesülés szerint többek között erre számíthatnak 2012 januárjától munkavállalók, amennyiben a kormányzat napvilágra került tervei megvalósulnak. Az egyesület szerint a változásokkal veszítenének, a munkavállalók mellett a munkaadók, a kis- és középvállalatok, a nemzetgazdaság, sőt még a költségvetés is.

A munkavállalók egyértelműen nagy veszteséget szenvednének el. Míg jelenleg havonta 18 000 forint értékig adható kedvezményesen meleg étkezési juttatás, a tervek szerint ennek összege havi 12 500 forintra csökkenne, és csak a Széchenyi Pihenő Kártyán (SZÉP-kártya), sokkal szűkebb elfogadói körben lehetne igénybe venni.

A hideg ételutalvány megszűnne, vagy ha meg is maradna, csak átmeneti időre havi 5-8 000 forintra csökkentett értékig lenne adható. Ráadásul az utalványokat kizárólag egyetlen állami szolgáltató bocsáthatná ki. A keretösszegek csökkenése mellett szűkülnének a felhasználás lehetőségei is.

Jelenleg mintegy 40 ezer helyen válthatják be étkezési utalványokat, azonban a tapasztalatok szerint az elfogadó egységek 80 százaléka még nem rendelkezik kártyaleolvasóval, ezek hiánya pedig munkavállalók millióit érintheti, hiszen nem tudnak a saját településükön, az általuk már korábban megszokott helyeken kártyával fizetni.

A közlemény szerint az adójóváírás kivezetése miatt a munkavállalók kétharmadának, csökken a nettó bére. A kormány nemrégiben lehetővé tette, hogy a kieső jövedelmet a munkáltatók kedvezményesen adható cafeteria juttatásokkal is kompenzálhatják. A tervezett változtatások pont a munkavállalók körében legnépszerűbb kedvezményes juttatási elemtől fosztaná meg a munkaadókat.

A cafeteria rendszer tervezett átalakítása következtében az állam jelentős áfa, és a bért terhelő egyéb járulékok bevételeitől esne el. Amennyiben az a nagyon optimista feltételezés valósulna meg, hogy a felhasználók 40 százaléka áttérne 2012 januárjától a kártya-alapú juttatásra, akkor is a jelenlegi helyzethez képest az állami költségvetésnek éves szinten mintegy 20 milliárd forintos kieséssel kell számolnia.

BÉT - Napi események munkavállaló hadi- és űripar Domokos László szép kártya makroadatok forintárfolyam szép kártyaBÉT - Napi események makromutatók melegétel étkezési utalvány eufe Samsung hidegétel