Világgazdaság

Moody’s: Akár több csőd is lehet az eurózónában

A Moody’s Investors Service hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet szuverén- és bankválságának rohamos eszkalálódása valamennyi európai államkötvény minősítését veszélyezteti.

"Noha a Moody’s központi forgatókönyve továbbra is abból indul ki, hogy az euróövezetet megóvják további széleskörű fizetésképtelenségektől, ám még egy ilyen "pozitív" forgatókönyv is igen negatív hitelminősítési következményeket  hordoz magában a közbenső időszakban" - mutat rá a Moody’s jelentése. Az amerikai hitelminősítő intézet arra is rámutat, hogy egy hatékony megoldási terv megvalósítására vonatkozó politikai ösztönzés is csak "sokkok sorozata" után merülhet fel, amelyek vélhetően odavezetnek, hogy további országok veszítik el a hozzáférést a piaci finanszírozáshoz és szorulnak nemzetközi segítségre - írja a Reuters.

Ha ez a verzió valósul meg, akkor a támogatások terhének eloszlása és a várható fizetésképességi ellenőrzések után számtalan ország kerülhet bóvli kategóriába a Moody’s szerint. Más kérdés, hogy az ING ázsiai részlegének elemzője szerint ezek a döntések aligha lepik meg a piacokat.

A Moody’s szerint jelenleg Görögország és Olaszország növelik a feszültséget az eurózónában és az elmúlt hetekben növekedett a negatív forgatókönyvek megvalósulásának esélye. A hitelminősítő meglátása szerint az EU fordulóponthoz érkezett: nagyobb integráció vagy tragédia a két lehetséges folytatás. A hitelminősítő szerint ma már nem elhanyagolható az eurózónában bekövetkező csődsorozat esélye.

 

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak hitelminősítő hitelminősítés turizmus Moody's Gyógyítás-finanszírozás BKV IMF Felmérések autóipar Elemzői vélemények AXA Bank Europe Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek energetika autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac eurózóna fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek csődMoody's Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Gazdák és termelők Mol Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon