Világgazdaság

IMF-megállapodás: Gyors együttműködést sürget az EBRD elnöke

Gyors együttműködést sürget Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Unió (EU) kapcsolatában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, aki egy hétfői lapinterjúban hangsúlyozta, hogy a válságot a gazdasági növekedés beindításával lehet megoldani, az EBRD ezért továbbra is rekord szinten tartja finanszírozási aktivitását.

Thomas Mirow bankelnök a Handelsblatt című német üzleti lapban hétfőn megjelent interjúban a görög válság tovaterjedésének veszélyével kapcsolatban hangoztatta: a jelenlegi helyzetben "mindenki megfertőzhet mindenkit." Hozzátette: Magyarország esetében most az a fontos, hogy gyors együttműködés kezdődjön a nemzetközi szervezetekkel, és az EU cselekedjen. "Nagyon remélem, hogy időben sikerül végrehajtani egy mentőprogramot Magyarország számára" - mondta az EBRD elnöke. 

Az euróövezeti válságnak a kontinens keleti felére gyakorolt hatásaira vonatkozó kérdésre válaszolva Mirow elmondta: a térség számos országának az euróövezet a legfontosabb exportpiaca, a kereslet csökkenése ezért azonnal meglátszik a kereskedelmi mérlegen. A másik fontos hatás, hogy számos euróövezeti központú bank fokozatosan visszafogja a kelet-európai tevékenységét. Az EBRD ezen a területen segíthet, biztosíthat forrást a bankoknak, hogy hitelezzenek térségbeli kis- és középvállalkozásokat, ez azonban csak részben pótolja a csökkenést. 

Az EBRD korábban közölte, hogy a tevékenységi területéhez tartozó országokban - mindenekelőtt a kelet-európai volt szocialista országok térségében - tavaly összesen 380 finanszírozási programot hajtott végre, és ezek összértéke "valamivel meghaladta" az eddigi rekordot, vagyis az egy évvel korábbi 9 milliárd eurót. Thomas Mirow ezzel kapcsolatban a Handelsblattnak azt mondta: "Magyarországon, mint más kelet-európai országokban is, a válság megoldásának kulcsa a növekedés, az EBRD ezért az elért rekordszinten, 9 milliárd euró körül tartja finanszírozási aktivitását.

BÉT - Napi események Pénzügyi és gazdasági válság A Monetáris Tanács kamatdöntései Audi Hungaria Motor Kft. RIM Lakossági energia és üzemanyagárak Ernst & Young makroadatok IMF imfA második Orbán-kormány Vállalati jelentések forintárfolyam Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány EBRD General Motors energetika autó Christine Lagarde Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Continental Google Inc. fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa IMF-megállapodás Európai Unió Fővárosi ügyek Facebook