Világgazdaság

Meztelen lehet-e a király? - blog

Felhívott egy nagyvállalat első számú vezetője. Azzal kezdte: "Igazad volt Péter!" - azaz elismerte, hogy korábban tévedett. Na és? Összedőlt ettől a világ? Nem. Sőt! Még nagyobbat nőtt a szememben – írja blogjában Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

A különös az, hogy ő és cége a megbízóm, én pedig épp menedzsment auditot folytatok náluk a vezetők egyéni és csoportos fejlesztéséhez, valamint a menedzsment még hatékonyabbá tételének megalapozásához. Ennek során azt vizsgálom többek között, hogy ki milyen és miben fejlesztendő a cég jövőbeni céljainak elérése, a szervezet fejlődése érdekében.

Mind a coaching ügyfeleimtől, mind a különböző vezetőképző programjaimban résztvevőktől, mind hallgatóimtól a kurzusaimon vagy előadásaimon a felsőoktatási intézményekben rendszeresen megkérdezem: milyen fontos tulajdonságokkal kellene rendelkezniük a vezetőknek, milyen kompetenciákkal kellene bírniuk.

Nagyon sok és tanulságos véleményt gyűjtöttem össze az elmúlt években. Néhány fogalom azonban rendszeresen visszatér: így például a döntésképesség, a hitelesség, az őszinteség, a hibák felvállalása. Ezek a fogalmak  a szóban forgó nagyvállalatnál is felmerültek, de oly módon, hogy büszkék voltak a vezetés tagjai arra, miszerint ez a menedzsmentben rendben van.

2011-ben egy üzleti reggelit rendeztem “Döntéshozók Fóruma: Meztelen lehet-e a király?” címmel.

Folytatás a Világgazdaság Online blogján

BÉT - Napi események PSZÁF Foxconn (Hon Hai Precision Industry) menedzsment forintárfolyam Apple energetika makromutatók coaching