Világgazdaság

Gyorsan visszafizetnék a segélyhiteleket az óriásbankok

Az európai pénzintézetek hosszabb lejáratú lehetőségeket keresnek a refinanszírozásra. Ezért több bank meglepetésre még az idén meg akar válni azoktól az olcsó hitelektől, amelyeket az Európai Központi Banktól (EKB) kapott - írja a Financial Times Deutschland.

A lap értesülése szerint többek között az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a Société Générale, valamint a spanyol La Caixa készül arra, hogy a következő tizenkét hónapon belül, vagyis jóval az esedékesség előtt, legalábbis részlegesen törlessze az EKB-tól kapott hiteleket. Ezek az úgynevezett hosszabb határidejű refinanszírozási ügyletek a legfontosabb intézkedésnek számítanak Mario Draghi, az EKB elnöke részéről az európai államadóssági és bankválság elleni harcban. Az első izben 2011 decemberében, majd idén februárban ismételten nyújtott hitelek döntően hozzájárultak ahhoz, hogy a piacok megnyugodtak az euróövezetben.

Az EKB több száz banknak összesen 1000 milliárd euró összegben nyújtott hiteleket alacsony, egyszázalékos kamatláb mellett. Ezek a hitelek 2014 decemberében, illetve 2015 februárjában járnak le. Becslések szerint 80-100 milliárd eurót kölcsönöztek ki az érintett pénzintézetek az EKB-nél. Ennek akár egyharmadát tudnák idő előtt visszautalni – hangzott el banki körökben.

"Két ok szól a visszafizetés mellett: egyrészt nem tanácsos az egész összeget egyszerre visszafizetni, másrészt a pénzintézeteknek három évnél hosszabb futamidejű hitelekre van szükségük" – fogalmazott egy bankvezér az FTD szerint. A menedzser hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban ezeket a hosszabb futamidejű finanszírozási formákat kutatták fel, annak ellenére, hogy ezekért jóval magasabb kamatot kell fizetniük.

Időközben egyébként a kötvénypiac is újra elérhetővé vált a bankok számára. Míg 2011 második felében a piac gyakorlatilag halott volt, addig az idei év január-március közötti időszakában ismét megjelentek a nagybankok a kötvényeikkel, igaz, az eladott mennyiségek egyelőre jóval kisebbek a szokásosnál. A BNP Paribas a közelmúltban 20 milliárd dolláros tőkeigényének mintegy 60 százalékát a piaci források segítségével fedezte, hat éves futamidő mellett.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) turizmus K&H Bank Zrt. makroadatok Cégjog óriásbank forintárfolyam bankvezér Bank Matolcsy György Apple A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Cséfalvay Zoltán Élelmiszerpiac hitel Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Auchan Magyarország Kft. PSA Peugeot Citroen ekbA második Orbán-kormány infokommunikáció Oszkó Péter