Világgazdaság

Az MNB "galambja" szerint recesszió vár Magyarországra

Májusban 7 százalékon hagyta az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A kiadott rövidített jegyzőkönyvből kiderült, hogy egy tag szavazott a kamat csökkentésére, míg a többi 6 döntéshozó a tartása mellett érvelt.

„A tanácstagok többsége azon a véleményen volt, hogy a monetáris politika mozgástere rendkívül szűk a jelenlegi kockázati és makrogazdasági helyzetben, ezért továbbra is változatlan indokolt” – áll az MNB májusi kamat-meghatározó üléséről készült rövidített jegyzőkönyvben, amelyet ma adtak ki.

Cinkotai János, aki a kamat csökkentése mellett tette le voksát azt mondta, hogy a jelenlegi kamatszint nem áll összhangban az ország fundamentumaival és már bejelentett költségvetési terveivel. A tanács leginkább „galamb” szemléletű tagja szerint ezért az aktuális kamatszint tartása is monetáris szigorításnak felel meg.

Cinkotai, aki már hónapok óta a kamat csökkentése mellett áll megjegyezte, hogy a szigorítás olyan recesszióba taszítaná a gazdaságot, amely spirális hatásokon keresztül nem csökkentené, hanem még növelné is az inflációt.

„Egy másik tag megítélése szerint azonban a monetáris lazítás a jelenlegi inflációs és pénzügyi piaci helyzetben nem járna együtt a növekedés fokozódásával” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Egyes tagok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egyes euróövezeti országok adósságának fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok érdemi növekedése esetén szükségessé válhat az alapkamat emelése.

Simor András elnök a vitát követően szavazásra bocsátotta a felmerült javaslatokat. Az alapkamat szinten tartását 6 tanácstag támogatta, míg 1 tag a kamatszint 25 bázispontos csökkentése mellett szavazott.

Az IMF-megállapodással nem jár együtt a kamatcsökkentés?

A Monetáris Tanács megítélése szerint a gazdaság növekedési kilátásai rövid távon kedvezőtlenek, és a növekedés csak 2013-ban indulhat meg. A kibocsátás az elkövetkező időszakban elmarad potenciális szintjétől.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy hazánk kockázati megítélésének alakulását az elmúlt hónapban elsősorban az eurozóna perifériáját érintő fokozódó bizonytalanság, valamint a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalások megkezdésével kapcsolatos hírek befolyásolták – áll a jegyzőkönyvben.

A testület tagjai úgy ítélték meg, hogy ebben a helyzetben a monetáris politika mozgástere rendkívül korlátozott, ezért a Monetáris Tanács továbbra is fontosnak tartja, hogy a kormány és az illetve a Nemzetközi Valutaalap között minél előbb megegyezés szülessen, ami a tanácstagok többségének megítélése szerint a finanszírozási kockázatok csökkentése mellett kedvezően befolyásolná a gazdasági és inflációs kilátásokat.

A jegyzőkönyv szerint ugyanakkor többen hangsúlyozták, hogy kockázatos lenne a megállapodás megkötéséhez monetáris lazítást kapcsolni, mivel a megállapodás nem jár automatikusan együtt hazánk kockázati megítélésének gyors javulásával.

Autók alapkamat elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pályázati forródrót Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Moody's Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás François Hollande Tőzsdei elemzések Orbán Viktor Felmérések autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények A második Orbán-kormány repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Deviza- és árupiac IMF-megállapodás MNB GDP-adatok Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás Angela Merkel Telenor bankadó Tesco infokommunikáció kamat Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés