Világgazdaság

Lecsapott a NAV a Hajógyárin - A vendégeket is megkárosíthatták

A hét végén a NAV nagyszabású, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket tartott a Hajógyári szigeten. Az akcióban az ország több megyéjének bevonásával százötven adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott – tájékoztatta lapunkat az adó- és vámhivatal.

A péntek éjszakai ellenőrzések tapasztalatai szerint a költségvetést tudatosan megkárosítva, a tényleges bevételt eltitkolva működik a szórakozóhelyek 80 százaléka, ezért szombaton már egész éjjel hatósági jelenlét mellett „bulizhattak” a látogatók. A munkatársai feltérképezték az üzletek nyitó és záró árukészletét, és több mint húsz esetben pénztárrovanccsal egybekötött forgalomszámlálást végeztek. Ennek köszönhetően pörögtek a pénztárgépek, és még az éjszaka folyamán – telefonon – bejelentették a foglalkoztatottakat. 

A jövedéki termékek származásának és a forgalmazásra vonatkozó szabályok betartásának vizsgálata arra derített fényt, hogy a szórakozóhelyek 86 százaléka e téren is jogsértést követ el. Az adózatlan vagy igazolatlan eredetű árukészleteket a pénzügyőrök lefoglalták. A költségvetésnek kárt okozó szabálytalanságokon túl, a mobillabor helyszíni tapasztalatai szerint, a vendégeket is megkárosíthatták azzal, hogy a gyártó által feltüntetettnél alacsonyabb alkoholtartalmat mutatott a palackok tartalma.

A nagy erőket felvonultató, várhatóan súlyos mulasztási bírság kiszabását és üzletzárást eredményező hétvégi razzia nem az utolsó volt. A NAV feltett szándéka, hogy az államkasszát tudatosan megkárosítókkal szemben továbbra is él a jogszabályi eszközök teljes tárházával, és szigorúan lép fel ellenük.

Világgazdaság Online-->

NAV elemzések - Gazdaság és Pénzügy kutatás Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények Felmérések Elemzői vélemények ellenőzrés oktatás Adósságválság az EU-ban Deviza- és árupiac IMF-megállapodás