Világgazdaság

Magyar óriáskábel, orosz–szlovén kivitelező

BERUHÁZÁS „Európai távközlési piaci integrált szolgáltatások bevezetésére is alkalmas lesz az az optikai kábel, amelyet a Déli Áramlat szárazföldi szakasza mentén kell majd lefektetni, de a kábelre elsősorban a gázvezeték üzemeltetésével összefüggő, magas szintű műszaki kommunikáció miatt van szükség” – válaszoltak lapunknak a gázvezeték beruházás mögött álló orosz Gazprom tájékoztatási igazgatóságán.

A magyarországi nagynyomású gázhálózat optikai kábeleit csak a gázszállításhoz kapcsolódó feladatokra használják az FGSZ Földgázszállítótól kapott tájékoztatás szerint, ahol hangsúlyozták, hogy e kábelek lefektetése alapértelmezésben része az adott vezeték-beruházásoknak.

Ám a Déli Áramlat magyarországi szakaszáról aláírt szerződésben nyoma sincs az optikai projektnek. Úgy tudjuk, ez a gázvezeték beruházás előkészületeinek előrehaladtával, a műszaki részletek meghatározásakor kerül terítékre. Egyelőre nem része az informatikai kábel a magyar-szlovák összekötő gázvezeték építésének sem.

Még érdekesebb, hogy viszont a Déli Áramlat szlovéniai szakaszáról szóló, október 12-i döntéssel egyidejűleg határoztak a Comita South Stream Telekom AG megalapításáról is. Az orosz-szlovén cég fektetné le a gázcső szárazföldi szakasza egésze mentén az optikai kábelt, majd üzemeltetné a távközlési gerinchálózat az európai piacon és a Déli Áramlat parnter országaiban. A beruházás révén végül kapcsolat jönne létre a hálózat, annak környezete és az európai gázközpontok között. E tervet tegnap a Comitánál a Világgazdaságnak külön megerősítették.

Az optikai kábel kényes ügy: 2000-es lengyel vádak szerint a Gazprom a kormányuk tudta nélkül helyezte el nagyteljesítményű kábelét 1991-1994-ben az országot átszelő Jamal-Európa gázvezeték mentén. A veszélyt akkori hírek szerint az jelenthette, hogy a Gazprom a kábellel átvehette volna a kelet-nyugati kommunikációs vonalakat és monopóliumot építhetett volna ki Lengyelországban.

Tegnap megérkezett a fenti magyar-szlovák összekötő vezetékhez szükséges acélcső szállítmány első tétele a balassagyarmati depóhelyre, közölte a Magyar Gáz Tranzit Zrt.. Lesz egy romhányi és egy érsekvadkerti depó is. A vezeték révén javulhat biztonságosabb lehet a hazai gázellátás.

BÉT - Napi események logisztika Nemzetközi konfliktusok raktározás turizmus makroadatok forintárfolyam Oroszország A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban makromutatók RÁBA Nyrt. Tarlós István Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Gazdák és termelők Magyar Telekom Nyrt. áruszállítás