Világgazdaság

Felelősöket keres a hókáosz miatt az ellenzék

Felelősöket keresnek és vizsgálóbizottságot állítanának fel az ellenzéki pártok a hóhelyzet miatt kialakult káoszért. A Fidesz politikai haszonlesésről beszél, hasonlóan a Jobbik pártelnökéhez, akinek párttársa szintén a felelősségrevonást firtatta.

Mielőbb választ kell találni arra, hogy a katasztrófavédelem új rendszere "alkalmatlan arra, hogy éles helyzetben megvédje" az embereket, vagy "emberi mulasztás, vezetői felelőtlenség okozta a káoszt" – hangoztatta tegnap az MSZP frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás közölte, hogy az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi ennek feltárására. Ha a Fidesz ezt megakadályozza, akkor összehívja a honvédelmi és rendészeti bizottság általa vezetett ellenőrző albizottságot, és ott kezdeményezi a felelős vezetők meghallgatását.

Az MSZP választ vár arra, hogy mit csinált a miniszterelnök a katasztrófahelyzet alatt, miről tájékoztatták, és milyen döntéseket hozott. "Ha Orbán Viktornak fogalma sem volt arról, hogy emberek százezrei vannak bajban Magyarországon, mit csinált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes? Ha Semjén Zsolt esetleg lovas parádén volt, mit csinált Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes? Ha ő sem tartózkodott az országban, ki volt a miniszterelnöki jogkör gyakorlója?" - sorolta a kérdéseket az MSZP-s politikus.

Harangozó azt a kérdést is feltette, hogy mikor kezdett intézkedni Pintér Sándor belügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Érthetetlennek nevezte, hogy a katasztrófavédelem vezérkara csütörtök délután - amikor már tömegesen akadtak el autók a hófúvás miatt - "díszegyenruhában ücsörgött, március 15-ei ünnepséget tartott". Szerinte ez önmagában megalapozza a személyes felelősség vizsgálatát.

Szintén vizsgálatot szorgalmazott annak megállapítására, hogy miért nem történtek megelőző intézkedések, noha jó néhány napja tudni lehetett, milyen időjárás várható a nemzeti ünnepen. A szocialista politikus szerint tisztázni kell, hogy miért nem volt megfelelő tájékoztatás a közmédiában, és akár a kereskedelmi csatornákon, illetve hogy mit tett ez ügyben a médiatanács.

Harangozó elmondta, hogy számos olyan körülményről értesültek, amelyet vizsgálni kellene. Példaként hozta, hogy a közútkezelő már korábban lebontotta az autópályák melletti hófogókat, és az elmúlt napokban sem tette vissza őket, illetve hogy több megyében összeomlott a katasztrófavédelmi riasztási rendszer. Felrótta azt is, hogy amíg a Terrorelhárítási Központnak vannak páncélozott harci járművei, addig a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóságoknak nincsenek, így a gépeket Budapestről kellett elindítani.

Köszönetet mondott ugyanakkor a mentésben résztvevőknek, amiért visszaadták a hitet, hogy az emberek legalább egymásra számíthatnak a bajban. Harangozó szerint nem helytálló nem helytálló a mostani események összehasonlítása a 2006. augusztus 20-ával, akkor ugyanis néhány óra alatt érte el a vihar Budapestet, most viszont napokkal korábban kiadták a riasztást. Kiemelte, hogy az akkor történtek után mégis eltávolították a rendezvény felelősét, a katasztrófavédelem főigazgatóját pedig megrovásban részesítették.

A Demokratikus Koalíció is a belügyminiszter és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató rendkívüli parlamenti bizottsági meghallgatását kezdeményezte. A párt szerint szerint bár a polgárok és a hivatásos állományok tagjai jelesre vizsgáztak, a kormány megbukott a rendkívüli hóhelyzet kezelésében.
Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke elmondta, hogy a testület ülésén tisztáznák, miért omlott össze az elmúlt napokban az állami tájékoztatási rendszer, a kormány erejéből pedig miért futotta mindössze egy "ostoba és idegesítő" sms-re, miközben a "sokszor ajnározott tartalékos rendszert" például be sem vetették. Nehezményezte, hogy pénteken a kormányfő mellett két helyettese is külföldön tartózkodott, hasonlóan a honvédelmi miniszterhez. Vadai is köszönetet mondott a mentésben személyesen résztvevőknek, valamint a segítséget felajánló Ausztriának is.

A Jobbik pénteken felszólította a kormányt és a belügyminisztert, hogy rendeljen el átfogó vizsgálatot a katasztrófavédelem, autópálya-kezelő és az ítéletidő által érintett minden szerv felső vezetésének felelősségét illetően. Bertha Szilvia közleményében azt követelte, hogy az átfogó vizsgálatokat követően állapítsák meg a felelősséget és azonnal menesszék a felelős felső vezetőket az intézmények éléről.
Vona Gábor pártelnök viszont pénteken este a Facebookon azt közölte, hogy „bizonyára nagyon sok hibát, mulasztást, felelőst lehet keresni és találni a Belügyminisztériumnál, de ez egyrészről előbbre nem visz, másrészről egy párt részéről nem elegáns. Szerinte az „MSZP mégis ezt tette, amivel ismét bebizonyította, hogy egy utolsó, aljas párt, amely mások szerencsétlensége kapcsán is csak a saját hatalmára tud gondolni”. „A balszerencse vámszedését meghagyjuk Mesterházy Attilának, mi inkább tesszük a dolgunkat." – hangoztatta a Jobbik elnöke.

Az LMP pénteken arra kérte  a kormányt, hogy rendszeresen, minden fórumon tájékoztassa a lakosságot a rendkívüli helyzetről, a "sikerkommunikációja" helyett tegyen meg mindent azért, hogy a hóban rekedtek megkapjanak minden szükséges ellátást és segítse őket abban, hogy épségben hazatérhessenek a családjukhoz.
Csiba Katalin és Heltai László, az ellenzéki párt két szóvivője  közleményében azt írta, hogy a kormány "ismét kudarcot vallott", ugyanis képtelen hatékonyan működtetni az államapparátust.
Szerintük a rendkívüli időjárási viszonyok bebizonyították, hogy Bakondi György, az Orbán-kormány által kinevezett "télügyi" kormánybiztos nem képes arra, hogy időben figyelmeztesse az embereket a közelgő veszélyre, szükség esetén pedig nem képes hatékonyan segítséget nyújtani a hóban rekedteknek.


Miközben ma is tízezrek dolgoznak azon, hogy a rendkívüli időjárás miatti helyzetben keletkezett károkat elhárítsák, és segítsenek a bajbajutottakon, "a magyar emberek többségével együtt elképedve tapasztaljuk azt, hogy a baloldalt továbbra is csak a gátlástalan politikai haszonlesés érdekli" – közölte ma a Fidesz-frakció. A kormánypárti képviselőcsoport álláspontja az, hogy a kialakult katasztrófahelyzet a felelősen gondolkodó politikai és kormányzati erők összefogását követeli meg.


A közmédia csütörtökön azonnal reagált az országban kialakult katasztrófahelyzetre - közölte szombaton a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) reagálva az MSZP elnökének kritikáira.
Mesterházy Attila még pénteken azt mondta: a kormány későn reagált az ítéletidőre, későn hirdette ki a vészhelyzetet. Felrótta, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban nem hangzott el megfelelő tájékoztatás azoknak, akik autójukban rekedtek, és azoknak sem, akik otthon aggódtak hozzátartozóikért.


Az MTVA szerint Mesterházy valótlanságot állított pénteki tájékoztatóján, a szocialista párt pedig a katasztrófahelyzetből is politikát csinál. Az MTVA szerint az M1 a korábban tervezett napi híradásait megsokszorozva óránkénti híradásokkal jelentkezett, amelyeket átvett a Duna Televízió és a Duna World is. A híradások időpontjára az éppen futó műsorok alatt feliratokban hívták fel a nézők figyelmét, és egyben ismertették az aktuális híreket, jelentéseket. Élőben kapcsolták továbbá Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatóját, és szombat reggel is extra híradóval jelentkezett az M1.


A Kossuth Rádió is folyamatosan beszámolt a kialakult helyzetről, az Ünnep reggelén című műsorban, majd ezt követően műsorváltozással 8 és 9 óra között is egy kizárólag ezzel a helyzettel foglalkozó élő műsort sugároztak. Ezt követte a Napközben és a Krónika, amelyben ugyancsak az aktuális helyzet volt a szinte egyetlen téma. Délután és este a Krónika rendkívüli kiadással jelentkezett. A Kossuth és a Petőfi Rádióban egész éjszaka 30 percenként aktuális híreket sugároztak.
A közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálján, a hirado.hu-n közel negyedmillió olvasó követte figyelemmel a híreket. A közmédia online felületein összesen 1,6 milliónál is több oldalletöltést mértek - közölte az MTVA.

Vadai Ágnes LMP vona gábor rendkívüli időjárás demokratikus koalíció MSZP Harangozó Tamás havazás Heltai LászlóEGIS Nyrt. Csiba Katalin Jobbik Fidesz Bertha Szilvia