Világgazdaság

Hogyan vállaljon nyári munkát a gyerek? - Ezekre kell figyelni

Az iskola befejezése után a szünidő alatt a fiatalok is vállalhatnak munkát. Sokan első alkalommal szerezhetnek tapasztalatot a munka világából. Annak érdekében, hogy a csalódásokat elkerüljék, nem árt tisztában lenni, hogy mire kell figyelni a nyári munkavállalással kapcsolatban.

Ahhoz, hogy a nyári munkavállalásból jó tapasztalat legyen, tisztában kell lenni az ezzel kapcsolatos jogi alapokkal. Sok fiatal életében az első munkavállalás tapasztalata meghatározó lehet a későbbi munkavállalásaira – mondta Dr. Kocsis Ildikó a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Irodától.

Hány éves kortól dolgozhatnak a fiatalok?

A jogszabály szerint Magyarországon az lehet munkavállaló, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. A szünidőben azonban az a fiatal is vállalhat munkát, aki nappali rendszerű képzésben tanul és a tizenötödik életévét már betöltötte. Vagyis, ha középiskolás gyerekünk is szeretne egy kis zsebpénzt gyűjteni a nyáron, van rá lehetősége.

Milyen jogviszony keretében lehet nyári munkát vállalni?

Nyári munkát többféle jogviszony keretében vállalhat az iskolás korosztály. Lehet munkaviszonyban, megbízási viszonyban, de munkát végezhet egyszerűsített foglalkoztatás keretében is.

Mitől lesz legális a nyári munkavállalás?

Annak érdekében, hogy a gyerek nyári munkája legális is legyen, fontos tudni, hogy a munkakapcsolat ebben az esetben is a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre. Javasoljuk, hogy semmi esetre se kezdjék meg a munkát úgy, hogy a munkáltató egy-két nappal későbbre ígéri a szerződés aláírását. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál a szabályok eltérőek. Ilyen esetben a fő szabály szerinti törvényi előírás az, hogy a munkáltató részére előírt bejelentési kötelezettség teljesítésével jön létre a felek között a hivatalos kapcsolat. Természetesen nincs kizárva ilyen esetben sem, hogy a felek szerződést kössenek, mely a munkavállaló számára is biztonságot jelenthet. Ezt egy törvényben meghatározott egyszerűsített munkaszerződés minta aláírásával könnyedén meg lehet tenni - tájékoztatott Dr. Kocsis Ildikó.

Mit tartalmazzon a szerződés?

A jogszabály szerint a munkaszerződés fontosabb tartalmi elemei a munkavállaló alapbére, munkaköre, a munkavégzés helye és a munkaviszony tartama. Ez utóbbi lehet határozott vagy határozatlan idejű, bár a nyári munka esetén ez mindenképpen határozott idejű, hiszen 1-2 hónapig tarthat.

Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig és egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig létesíthető.

Fiatal munkavállalók esetében figyelni kell arra is, hogy náluk éjszakai munka vagy rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaidejük pedig a nyolc órát nem haladhatja meg. A fenti szabályok figyelembevételével elkerülhetjük, hogy gyermekünk már az első alakalommal rossz tapasztalatot szerezzen a munka világában – írják.

diákok nyári munka