Világgazdaság

Kiárusít a honvédség: tankot, vadászrepülőt vegyenek!

A Magyar Honvédség értékesítésre tervezett haditechnikai eszközei között szerepel 24 darab MiG-29-es vadászgép, 104 darab T-72-es típusú közepes harckocsi, valamint 30 ezer gépkarabély.

Bruttó 9,8 milliárd forint legalacsonyabb összegű elfogadható ellenérték fejében a Magyar Honvédség értékesíteni készül 24 darab MiG-29-es vadászrepülőgépet – derül ki Hende Csaba egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A honvédelmi minisztert az MSZP-s Juhász Ferenc kérdezte a „Magyar Honvédség raktárkészletének értékesítéséről”. A tárcavezető leírta, hogy a vadászgépekhez 21 darab, hozzájuk rendszeresített RD-33 típusú tartalékhajtómű is jár.

Az értékesítésre tervezett haditechnikai eszközök között szerepel 5 darab L-39ZO típusú repülőgép, melyért a legalacsonyabb elfogadható összeg 45 millió forint. Eladnának 104 darab T-72-es típusú közepes harckocsit is, melyek közül jelenleg 62 T-72-es nyilvános értékesítésének előkészítése folyik.

Szintén előkészítés előtt áll összesen 1,441 millió darab és 1,184 millió kilogramm Kalocsán és Mezőfalván tárolt ingóság. Hende ezek között ruházati anyagokat, humán, élelmezéstechnikai, műszaki-technikai eszközsík, fegyverzettechnikai, páncélos- és gépjármű-technikai eszközöket sorolt fel, valamint a Bundeswehrtől származó páncélos- és gépjármű-technikai eszközöket, páncélos- és gépjárműtechnikai hulladékokat, vegyi hulladékokat.

Eladnák a Kalocsán tárolt 11 darab különféle páncélos- és gépjármű -technikai eszközt is, ezek között harckocsi-vontatók és teherautók vannak. Jelentős tétel a Tápiószecsőn tárolt 30 ezer darab 7,62 milliméteres AK63C típusú gépkarabély.

A harckocsik, a közel 1,5 millió haditechnikai eszköz, a gépkarabélyok, a páncélos- és gépjárműtechnikai eszközök is pályáztatás útján kerülnek
értékesítésre, de esetükben a minimálár meghatározása nem történt meg. Hende közölte, hogy a pályázatok még nem kerültek kiírásra, vagy nem zárultak le. Így a várható bevételről a miniszter szerint a tárcának üzletpolitikai okokból sem szerencsés nyilatkoznia.

vadászrepülőgép páncélos gépkarabély Juhász Ferenc hende csaba raktárkészlet MSZP honvédelmi miniszter Tápiószecső Magyar Honvédség gépjármű MiG-29 Kalocsa T-72 értékesítés Bundeswehr közepes harckocsi mezőfalva