Világgazdaság

Patikák: a társaság életébe is beleszólnának, bezárások is jöhetnek

A szakszövetség szerint a kis és közepes patikák a legrosszabb esetben akár be is zárhatnak.

Hamarosan nem csak azt írja majd elő jogszabály, hogy a jövő év elejétől legalább 25, majd 2017-től minimum 51 százalékot el kell érnie a patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak. Ha az Országgyűlés elfogadja a parlament egészségügyi bizottságának legújabb módosító javaslatát, akkor azt is kikötik, hogy a gyógyszerészi tulajdoni hányad arányában a tagsági jogok gyakorlását is biztosítani kell a gyógyszerészek számára, mégpedig a társasági szerződésben rendezve. A képviselők indoklása szerint különben a gyógyszerészi tulajdon csak papíron létezik.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) azonban úgy látja: a kezdeményezés súlyosan sérti a társasági jog több évtizedes alapelveit, hiszen a tagok megállapodásának lehetőségét a gazdasági társaságokról szóló törvény az életbe lépése óta biztosítja, a módosítással az állam most beleszólna ebbe.

A HGYSZ egy másik jogszabály-módosítást, az úgynevezett létszámrendeletet is kifogásol. A rendelet szerint a kötelezően foglalkoztatott gyógyszerészek létszámát ősztől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a beváltott vények száma alapján határoznák meg. Az előbbiek szerint öt kategóriába sorolnák a patikákat, és heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 67 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst lennének kötelesek foglalkoztatni. Ha pedig a gyógyszertárban beváltott receptek havi átlaga meghaladja a kétezret, további egy gyógyszerész vagy asszisztenst kell alkalmazni.

A még 2011-en elfogadott, de csak ez év szeptemberétől hatályos jogszabály módosítását több szakmai szervezetek kérte, a szaktárca azonban statisztikai adatokra hivatkozva cáfolta, hogy például a szakemberhiány akadályozná a végrehajtást. Csak annyiban engedtek a patikusoknak, hogy a jogszabályban – az egész évben teljesített munkaórák 30 százaléka erejéig – lehetővé teszik, hogy helyettesítéssel oldják meg az esetleges létszámgondokat. Emellett a többletlétszámot 70 órás nyitva tartásnál, és több mint 3 ezres receptszámnál – vagyis az eredeti előírásoknál minimálisan többnél – írják csak elő.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége elnöke megerősítette: a gyógyszerforgalom nagy részét bonyolító kis és közepes patikákat olyan lehetetlen helyzetbe hozza a gyógyszertárakra vonatkozó létszámrendelet, hogy azok a legrosszabb esetben akár be is zárhatnak.

Autók Tavaszi ülésszak - Vita Pénzügyi és gazdasági válság Szerencsejáték Zrt. kutatás turizmus patikaGyógyszeripar makroadatok BKV Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények Oroszország autóipar A második Orbán-kormány katasztrófák oktatás A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban makromutatók RÁBA Nyrt. Deviza- és árupiac L'Oreal Befektetési lehetőségek Európai Unió Egyesült Államok infokommunikáció