Világgazdaság

Világra szóló újdonságok

Vadonatúj képalkotó rendszer, intelligens műtéti kés, négydimenziós anatómiai atlasz – csak néhány az utóbbi évek gyógyászatban használatos magyar fejlesztésű, egyetemi, vállalati és céges háttérrel megvalósuló újdonságai közül

„Mára minden feltétel adott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés fellegváraként pozícionálhassuk hazánkat. A GE magyarországi K+F jelenléte is dinamikusan növekszik, budaörsi központja mára a GE Healthcare globális orvosi szoftverfejlesztő kompetenciaközpontjává vált. Az szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére koncentráló szoftvereink talán egyik legjobb példái ennek a fejlődésnek”. Erről Reich Lajos, a GE Hearthcare magyarországi technológiai igazgatója beszélt abból az alkalomból, hogy aGE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja integrált vizualizációs technológiát fejlesztett ki a szívritmuszavarok vizsgálatára és kezelésére.

A 198 millió forint összértékű fejlesztést az unió támogatta, és uniós forrás felhasználásával valósult meg két évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetemen egy olyan eszközfejlesztés is, amely forradalmasíthatja a diagnosztikát, mert felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát - már műtét közben. Az onko-kés elnevezésű magyar találmányra, amely egyedülálló módon, egy másodpercen belül tájékoztatja a műtétet végző orvost arról, hogy a szövet ép vagy beteg, a Harvard Medical School és a World's Best Technology fóruma is felfigyelt. A GE fejlesztése szintén pozitív visszhangra talált az Egyesült Államokban, ahol a legrangosabb szakmai szervezet éves tudományos ülésén mutatták be. Szó szerint világszenzáció volt pár éve az négydimenziós anatómiai atlasz, amelyet a Balogh Attila idegsebész alapította 4D Anatomy Hungary Kft. fejlesztett ki 2006-ban. A cég az anatómiai fejlesztéseket önerőből finanszírozta két társával, akik időközben csatlakoztak a vállalkozáshoz. Az atlasz további fejlesztése ugyancsak Magyarországon, az értékesítési és marketing tevékenység azonban már az Egyesült Államokban zajlik. A világon teljesen egyedülálló magyar fejlesztésű program az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat. A rendszer nem csak térhatást biztosít, hanem az elforgatási lehetőség révén bármely szögből tanulmányozhatóvá válik a test minden apró részlete. „A szoftver segítségével jószerivel a kezünkbe vehetjük és forgathatjuk a lefotózott testrészeket – érzékeltették a feltalálók.

Egyetemi kutatóbázison születtek azok az értágító-eszköz – úgynevezett stent - fejlesztések, amelyeknek köszönhetően akár már itthon is gyártani lehetne – az amerikai és európai azonos minőségű – stenteket. A koszorúér-elzáródások okozta halálesetek jelentős része megelőzhető lenne az érprobléma időbeni diagnosztizálásával és kezelésével. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Stent Munkacsoportjának kutatásai annyira unikálisak, hogy azok eredményeit a nemzetközi eszközgyártók, kutatóintézetek és szakkonferenciák is figyelik. A fejlesztések további finanszírozásához európai uniós forrást kívánnak bevonni, vállalati partnerrel is együttműködve.

A jövő már elkezdődött

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói vesznek részt abban a csaknem nyolcszáz millió forintos uniós finanszírozású konzorciumban, amelynek célja a környezeti és genetikai tényezők feltárása a gyulladásos és daganatos betegség kialakulásában. Az együttműködéstől olyan eredményeket várnak, amelyek konkrét gyógyszerfejlesztésekhez vezetnek.

Az MTA 620 millió forintos össztámogatású Lendület programjának nyertesei között ott van mások mellett a korai rákdiagnosztikában is használható vegyületeket fejlesztő kémikus, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást kutató orvos, a koszorúerekben kialakuló, nagy kockázatú, olykor közvetlen életveszélyt jelentő lerakódások korai felismerését kutató kardiológus is.

Az MTA 620 millió forintos össztámogatású Lendület programjának nyertesei között ott van mások mellett a korai rákdiagnosztikában is használható vegyületeket fejlesztő kémikus, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást kutató orvos, a koszorúerekben kialakuló, nagy kockázatú, olykor közvetlen életveszélyt jelentő lerakódások korai felismerését kutató kardiológus is.-->

Autók BÉT - Napi események Pénzügyi és gazdasági válság Rogán Antal hivatali visszaélések Politikai közvélemény-kutatások tech BKV Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések nyári ülésszak forintárfolyam Oroszország autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák trafiktörvény autó fogyasztási cikkek Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Lenovo infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás korrupció