Világgazdaság

Bajnai: Elzavarjuk Orbánt, felszámoljuk Simicska birodalmát

A Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület (Szolidaritás) alakuló közgyűlésén Kónya Pétert választották elnökké a tagok. Kónya szerint jövőre nem egyszerű kormányváltásra, hanem korszakváltásra van szükség. Bajnai Gordon szerint ellenzéki összefogás nélkül nincs győzelem a 2014-es választásokon, de egy akármilyen összefogás nem vezet feltétlenül győzelemhez. A Fidesz szerint Bajnai újabb szereplőt talált a rezsicsökkentés-ellenes koalícióhoz.

A Magyar Szolidaritás Mozgalomnak nem csatákat, hanem háborút kell nyernie 2014-ben - hangoztatta Kónya Péter, a szervezet elnöke az egyesület szombati alakuló és egyben tisztújító közgyűlését megelőzően. Mint mondta: nem egyszerű kormányváltásra, hanem új korszakra van szükség.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület (Szolidaritás) alakuló közgyűlésén Kónya Pétert választották elnökké a tagok 123 szavazattal. Az egyesület társelnöke a 109 voksot kapott Székely Sándor lett. Kónya és Székely azt átalakulást megelőzően is ezeket a pozíciókat töltötték be.

A közgyűlés megválasztotta az elnökség tagjait, a részvevők egy politikai nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben kinyilvánították, hogy az új egyesületet a Magyar Szolidaritás Mozgalom szellemi, erkölcsi, politikai utódjának tekintik. Mint írták: tevékenységüket továbbra is a civil mozgalom zászlóbontásakor, a "D-day" tüntetéssorozaton és nagygyűlésen megfogalmazott alapvető célokhoz és elvekhez híven kívánják folytatni.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom a kormányváltás és a korszakváltás érdekében a más demokratikus  szervezetekkel közösen létrehozott szövetségen belül is a fenti elvek érvényre juttatására és eredeti célkitűzéseinek elérésére, megvalósítására törekszik. A politikai nyilatkozat szerint a Szolidaritást meg kell erősíteni, mind taglétszámát és politikai céljainak ismertségét, mind pedig politikai pozícióját tekintve. Folytatni kell a szervezetépítési munkát, meg kell választani a szervezet helyi választókerületi vezetőit. Mint írták: fel kell készülni, hogy a Bajnai Gordon vezette pártszövetség keretein belül részt vesznek a parlamenti, az önkormányzati és európai parlamenti választásokon. A szervezet célja, hogy minél több, a mozgalomhoz tartozó személy választott tisztséget töltsön be.

Kónya még az ülés előtt felidézte a Szolidaritás történetének legfontosabb pillanatait, köztük a 2011. október 1-jei zászlóbontást, a tavaly januári Operaház előtti tüntetést és az Együtt 2014 választói szövetség megalakulását. Egyfajta hidat kívántak képezni a szakszervezetek és a pártok között. Naívak voltak, mert a szakszervezetek és a politikai pártok is megijedtek a kezdeményezéstől, konkurenciát és ellenséget láttak bennük - fogalmazott. Az emberek viszont megértették az üzenetet, így két hónap alatt országos szervezetté nőttek – tette hozzá.

A Szolidaritás egyesületté alakulása, valamint az Együtt 2014 párttá válása sem volt egyszerű, "sokszor a hatalom packázása" lassította a folyamatot – mondta Kónya. Az átalakulás során fiatal politikusokra találtak az LMP-ből kivált PM-esek (Párbeszéd Magyarországért) személyében, de tovább keresik a szövetségeseket. A szövetségkötés azonban az új, egyfordulós választási rendszer miatt nagyon nehéz - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: el kell érni azt a minimális célt, hogy a demokratikus ellenzéki erőknek minden választási körzetben csak egy jelöltje legyen. "Ha ez nem sikerül, akkor vele együtt menjen mindenki a lecsóba" – fogalmazott. Mint mondta: elegük van abból, hogy a Fidesz végtelenül megosztotta ezt az országot. "Le fogjuk vágni a maffiabirodalom fejét és csápjait" egyaránt, ha kormányváltás lesz - ígérte.

Ellenzéki összefogás nélkül nincs győzelem a 2014-es választásokon, de egy akármilyen összefogás nem vezet feltétlenül győzelemhez – jelentette ki Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület alakuló közgyűlésén. Az Együtt-PM szövetség vezetője a jövő évi választásokra utalva úgy fogalmazott: a győztes koalíció csak olyan lehet, amelyik reményt nyújt és a jó kormányzás lehetőségét, nem megosztó, középre nyitott, bírja a sokféleséget. Emellett vonzó otthont kínál a politikai otthontalanoknak, miközben elfér benne sok, már elkötelezett demokrata szavazó – tette hozzá. Csak olyan összefogás nyerhet, amelyik a létrejötte után nem magára zárja az ajtót, hanem több százezer támogatót képes magához vonzani.
Bajnai azt is kijelentette, hogy 2014-ben nem a baloldal küzdelme zajlik majd a jobboldal ellen, hanem "a normális Magyarország küzdelme zajlik majd Orbánország pénze, propagandája és zsoldoshadserege ellen".

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: egy demokráciában nem királyt vagy vezért választanak maguknak a polgárok, hanem jövőt. Kijelentette, hogy az általa kínált jövőben nem az élet szól a politikáról és nem az emberek vannak a politikusokért, hanem fordítva. Hangsúlyozta: azok támogatását keresi, akik egy békés, nyugodt, gyarapodó országot akarnak építeni a majdani választási győzelemből. Leszögezte: be fogják fejezni az állandó háborúskodást, ugyanis csöbörből vödörbe juttatná az országot az, aki egyszerűen csak visszavágót akar a jelenlegi rezsimmel szemben. Ugyanakkor kijelentette, "Orbánnal és Simicskával nincs kiegyezés, mert ők azok, akik túszul ejtettek egy országot, és túszul ejtették az ország egyik felét".

Azt is kiemelte, hogy védelmet és igazságot szolgáltatnak a rendszer minden "áldozatának", de nem hirdetnek boszorkányüldözést azok ellen, akiket megtévesztett, átvert vagy kihasznált ez a rezsim. "Elzavarjuk a hatalomból Orbán Viktort, felszámoljuk Simicska Lajos birodalmát, Magyarországból pedig egy összetartó, igazságosabb, gyarapodó országot fogunk csinálni!" – hangoztatta.

Az Együtt-PM vezetője arról beszélt, hogy Orbán kormánya a legrosszabb Európában, mert sikertelen, de mohó. Egy ország működtetéséhez sok pénz kell, de egy rossz kormány hatalmon tartásához rengeteg - közölte. Szerinte a magán-nyugdíjpénztári "lenyúlása" után ezért volt szükség az állami földek "megkaparintására", majd a trafikok "államosítására", végül pedig a takarékszövetkezetek "bekebelezésére". A kormányoldalra utalva azt mondta: soha sem fognak leállni, mert egyre több pénzre lesz szükségük ahhoz, hogy "a zsoldosokat" kifizethessék. "Vigyázat, Orbán Viktor zsákmányszerző üzemmódban van!" – figyelmeztetett.

Szerinte nem igaz az, hogy a miniszterelnök nem tud arról a "sok disznóságról", ami kormányzás címén zajlik. A rezsim azért ilyen, mert Orbán ilyenné tette, nem élt, hanem visszaélt a kétharmados hatalmával, ebben az országban semmi sem történhet az engedélye nélkül, vagy az érdekei ellenére – mondta. Orbán Viktornak és kormányának legalább három főbűne van: Magyarország lenyúlása, a szabadság korlátozása és az ország elszegényítése – hangoztatta Bajnai.

Saját elképzeléseiket ismertetve azt mondta, olyan országot építenek, amelyben az ember sorsa nem a születése pillanatában dől el, ahol mindenkinek jár az esély, hogy fokról fokra jusson előre az életben. Hozzátette: részletesen kiszámolt, felelős és hosszú távra szóló programjuk van, amely arra épül, hogy ha munka van, akkor minden van. Munka viszont akkor van, ha jól működik és fejlődik a gazdaság, a gazdaság alapja pedig a bizalom – közölte. Orbán Viktor viszont Európa legmegbízhatatlanabb kormányát vezeti – tette hozzá.

Saját gazdasági programjukról azt mondta, hogy az helyreállítja a bizalmat, gyarapodást hoz az országnak és újraköti a szolidaritás szövetségét is.
Nemzeti szégyen, hogy ma félmillió gyermek él szegénységben és több mint ötvenezer naponta éhezik, ezért az Együtt-PM 2014 végére olyan országot teremt, amelyben egyetlen gyermek sem fekhet le éhesen - hangsúlyozta. Hozzátette: az egykulcsos adórendszert igazságosabb adóval váltják fel, amely a minimálbéreseknek már a rendszer a bevezetéstől kezdve havonta nyolc-tízezer forinttal többet jelent.

Bajnai szerint a kormány elárulta a fiatalokat is, mert azt ígérte, hogy a felsőoktatás a szorgalmas, de szegényebb fiatalok előtt is nyitva áll majd. Az elitoktatás most arról szól, hogy csak az elit gyermekei tanulnak a felsőoktatásban – jelentette ki.

A bejelentett pedagógusbéremelés csak egy pici részét törleszti annak az adósságnak, amelyet az elmúlt években felhalmoztak velük szemben - folytatta. Szavai szerint el akarják érni, hogy a pedagógusi pálya újra közmegbecsülésnek örvendő, tisztes polgári jómódot biztosító hivatás legyen.
Bajnai Gordon, azt is leszögezte, hogy újrafonják azt a szociális védőhálót, amelyen az elmúlt években egyre több lett a lyuk, és amelyet Orbán "végképp szétszakított".

Bajnai Gordon újabb szereplőt talált a rezsicsökkentés-ellenes koalícióhoz - így kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz-szóvivője az Együtt-PM választási szövetség vezetőjének szombati, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület alakuló közgyűlésén elmondott beszédét. Selmeczi szerint Bajnai a szombati beszédével megerősítette, ugyanazt a veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikát folytatná, amellyel egyszer már tönkretették az országot. Az emberek azonban nem kérnek a bankárkormányból, mert az korábban elvette a pénzüket, és a bankok, a külföldi tőke érdekeit képviselte - mondta a Fidesz szóvivője.

Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt nőtt az a csökkentek a fizetések és azok vásárlóereje, Bajnai Gordonnak pedig most is az volt az első gondolata, hogy eltörölje Európa legalacsonyabb adókulcsát, megemelve ezzel a középosztály adóját. Bajnai újra támadta a rezsicsökkentést is - folytatta Selmeczi Gabriella -, rezsiadót emlegetett, így nyilvánvaló, ha rajta múlna, eltörölné a rezsicsökkentést. Hangsúlyozta, a magyar emberek nem akarják, hogy visszatérjen a Gyurcsány-Bajnai-koalíció, hogy újra a maffiabaloldal kormányozzon.

kónya péter Simicska Lajos Bajnai Gordon PM szolidaritás Párbeszéd Magyarországért Együtt-PM Szövetség Orbán Viktor választás Székely Sándor Selmeczi Gabriella Együtt 2014 magyar szolidaritás mozgalom Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület