Világgazdaság

Parlament: alkotmánymódosítás 5.0, új ombudsmant választanak

Az Országgyűlés jövő héten ötödik alkalommal módosíthatja a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt, emellett - ezzel összefüggésben - dönthet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jegybankba olvasztásáról, valamint Székely László személyében megválaszthatja az új alapvető jogok biztosát. Kedden a tavalyi költségvetés zárszámadásáról kezdődhet vita.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a szokásoknak megfelelően az interpellációk, majd az azonnali kérdések és válaszok követnek. A parlament titkos szavazással dönt a következő ombudsman személyéről. Áder János korábban Székely Lászlót nevezte a posztra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését. Az Országgyűlés a képviselők kétharmadának támogatása esetén hat évre választhatja meg Székely Lászlót, aki a 2007-ben Sólyom László jelöltjeként ombudsmanná választott Szabó Mátét követheti a tisztségben.

A határozathozatalok sorában elsők között fogadhatják el az alaptörvény ötödik módosítását, amelynek új szövegét augusztus végén nyújtotta be a kormány azt követően, hogy a parlament a nyári ülésszakban nem vette napirendre Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter júniusban előterjesztett eredeti indítványát. A módosítás új változata a vallási közösségekre és a kampányhirdetésekre vonatkozó szabályokkal egészült ki. Ugyancsak hétfőn dönthetnek a kormány azon indítványáról, amely megvalósítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Nemzeti Bank egységesítését.

A szavazások végén két képviselő mentelmi jogát is felfüggesztheti az Országgyűlés. A Ház mentelmi bizottsága ugyanis a korábban fideszes, jelenleg független Balogh József és a jobbikos Zagyva György Gyula esetében is ezt ajánlotta. Balogh József mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta, abban a nagy sajtófigyelmet kiváltó ügyben, amelyben a vád szerint az akkor még kormánypárti politikus áprilisban ittasan bántalmazta élettársát, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztését a bíróság kérte, miután korábbi frakciótársa, jelenleg szintén független Pősze Lajos azzal vádolja, hogy egy vita során arcon köpte őt. A vádakat korábban mindkét képviselő tagadta.

A parlament kedden megkezdi a 2012-es költségvetés zárszámadásának vitáját. Az Országgyűlés honlapján megjelent javaslat szerint a módosított előirányzathoz képest a kiadási főösszeg 87 milliárd, a bevételi főösszeg 15 milliárd, míg az egyenleg 73 milliárd forinttal alacsonyabb. A második ülésnap további részében - korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitái mellett - terítékre kerül a kormány panaszokról és közérdekű bejelentésről szóló törvényjavaslat.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete PSZÁF Ptk. kampányhirdetések Balogh József zárszámadás Magyar Nemzeti Bank mentelmi jog pősze lajos székely lászló Szabó Máté ombudsman vallási közösségek Jobbik Fidesz MNB Parlament Sólyom László Zagyva György Gyula költségvetés új Polgári törvénykönyv jegybank miniszteri biztos