Világgazdaság

Potenciális magyar beszállítók kérdeztek – az orosz Roszatom Budapesten válaszolt

Fontos magyar-orosz konzultáció zajlott le csütörtökön Budapesten, a Bank Centrumban, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozata (mot) szervezésében. A rendezvénynek az volt a célja, hogy felmérje a magyar beszállítók lehetőségeit a Paksi Atomerőmű bővítéséről és közelgő meghirdetéséről szóló tender megvalósítása során.

A tenderen többek között a Roszatom, az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami vállalat is részt kíván venni. Az utóbbi harminc év legfontosabb magyarországi beruházásáról van szó - hangoztatta Parragh László, az MKIK, egyszersmind a mot elnöke. Kiemelte, hogy e beruházásnál nincs szó rövid távú megtérülésről, ezért kiemelten fontos, hogy a megvalósítás során mekkora lesz a magyarországi beszállítók aránya, hisz ez minél nagyobb ez az arány, ennek köszönhetően - forintban mérve - már százmilliárdokat jelentő rendelésekhez juthatnának.

Nurejev Bulat, a Rusatom Overseas igazgatóhelyettese és Mazin Andrey, a Roszatom magyarországi képviselője részletes és kimerítő tájékoztatást adott a cégük helyzetéről, nemzetközi eredményeiről és arról, hogy a tender elnyerése esetén miként vehetnének részt a magyarországi potenciális beszállítók a megvalósításban, ami pozitívan hathatna ki nemcsak árbevételük és nyereségük növekedésére, hanem a hatalmas oroszországi piacon való megjelenésükre, terjeszkedésükre is.

A magyar-orosz kamarai rendezvényen területi kamarák, munkáltató szervezetek, budapesti és vidéki vállalatok vezető képviselői voltak jelen. Noha a tendert még nem hirdették meg, a magyar-orosz tagozat nagyon fontosnak tartja a magyarországi vállalatok felkészítését a majdani ilyen feladatra - hangoztatta Tóth Imre, a mot tiszteletbeli elnöke. Utalt arra, hogy a Roszatom már összehívott 150 egynéhány magyarországi céget, ezek közül 115 adta be kitöltve a rendkívül professzionális kérdőívet, ebből kiválasztott 60 olyan céget, amelyeket a beszállítói körbe kívánna bevonni. Magyarország versenysemleges, de a tender iránt érdeklődő külföldi cégek - amerikai, francia és dél-koreai atomtechnológiai vállalatokról van szó - "eddig még nem kerestek meg bennünket ilyenfajta beszállítói igényekkel" - hívta fel a figyelmet a mot tiszteletbeli elnöke. 

Autók Őszi ülésszak kutatás makroadatok Tőzsdei blog Tőzsdei elemzések Dmitrij Medvegyev forintárfolyam autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás energetika autó gyógyszeripar makromutatók mezőgazdaság Telebit fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac Mol Egyesült Államok Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon