Világgazdaság

Fazekas 40 milliárdos kötelezettségvállalásra kapott felhatalmazást

A vidékfejlesztési miniszter kormányhatározat alapján felhatalmazást kapott arra, hogy nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon 40,196 milliárd forintra.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett kormányhatározat szerint Fazekas Sándor a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program vonatkozásában 2014-re kapott felhatalmazást arra, hogy 40,1496 milliárd forint összegben nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelő államtitkára a határozattal kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a szaktárca készül az unió következő, 2014-2020. közötti költségvetési, programozási időszakára, de az uniós jogalkotás késedelemben van, hiszen például az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapra (EMVA) vonatkozó rendelet legjobb esetben is csak jövő év januárjában jelenik meg.

A programok finanszírozása ugyan biztosított lesz, de csak ezután fogadják el a tagállamok külön programjait, így a Vidékfejlesztési Operatív Programot is. Ezért ha Magyarország szeretné megindítani a pályázatokat a következő évben, akkor ezt csak nemzeti kockázatra lehet megtenni.

A mostani kormányhatározat lehetővé teszi, hogy számos program - például az agrár-környezetgazdálkodás, vagy a fiatal gazdák támogatása - esetében megkezdődhessen a végrehajtás. Ennek költségeit az EU utólag megtéríti, de a költségeket a tagállamnak meg kell előlegeznie - tájékoztatott az államtitkár.

vidékfejlesztésért felelő államtitkár felhatalmazás EMVA vidékfejlesztési minisztérium VM kormányhatározat Vidékfejlesztési Operatív Program nemzeti kockázat vidékfejlesztési miniszter kötelezettségvállalás