Világgazdaság

Közel 194 ezer pénztárgép kapott eddig regisztrációs kódot a NAV-tól

Összesen 193 ezer 957 üzembe helyezési (regisztrációs) kódot adott ki a pénztárgépekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 14-ig – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihályt írásban az MSZP-s Józsa István és Tóth Csaba kérdezte arról, hogy „hány pénztárgép-regisztrációs kódot adott eddig ki az adóhatóság? ” A tárcavezető közölte, hogy a minden üzembe helyezési kód (regisztrációs kód) iránti igényt teljesít, mivel annak kiadását nem köti feltételhez a jogszabály. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy támogatás iránti kérelmet ne utasított volna el az adóhatóság. Az üzembe helyezési kódot azonban ezekben az esetekben is kiadták az adóalanyok részére. A NAV 2013. október 14-éig 114 ezer 806 esetben adott ki 50 ezer forintos támogatásra jogosító üzembe helyezési kódot, 21 ezer 164 esetben pedig elutasította a támogatás iránti igényt.

A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgál pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történ ő szolgáltatásáról szóló NGM rendelet alapján a pénztárgép-üzemeltetők új pénztárgép üzembe helyezését, illetve a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének cseréjét megelőzően kötelesek ezt a tényt az állami adóhatósághoz bejelenteni, és a pénztárgép regisztrációhoz egyedi azonosítót igényelni. Az új pénztárgépek megvásárlásához állami támogatást lehet igénybevenni.

állami támogatás NAV üzembe helyezési kód támogatás adóalany MSZP taxameter nemzetgazdasági miniszter Józsa István forgalmazás Varga Mihály adóhatőság regisztrációs kód szervizelés nyugtakibocsátás pénztárgép Tóth Csaba