Világgazdaság

Közel 60 ezer hátrányos helyzetű nő visszatérését segítenék a munkába

Közel 60 ezer hátrányos helyzetű nő munka világába való visszatérését segítik elő 2015-ig, 2010 és 2014 között összesen 6200 új bölcsődei és mintegy 2000 új családi napközis férőhely épül majd az uniós programok révén - közölte Cséfalvay Zoltán államtitkár.

Több mint 58 ezer hátrányos helyzetű nő munka világába való visszatérését segítik elő a 2011-15 között megvalósuló munkaerő-piaci programok révén, közülük 4120 fő GYES-ről, vagy GYED-ről tér vissza – közölte a Cséfalvay Zoltán államtitkár. A kabinetet az MSZP-s Mesterházy Attila és Gúr Nándor kérdezte arról, hogy a „nők munkaerőpiaci helyzetének javítására milyen munkaerőpiaci programokat indított a kormányzat?”.

Cséfalvay leírta: a hátrányos helyzetűek munkába állása javításáért (TÁMOP programok révén) a munkaügyi központoknak több uniós forrásból finanszírozott támogatása van. Idén június 30-ig 47 ezer 236 nő került be ezekbe a programokba, ebből közel 3100-an gyermekgondozási szabadságról tértek vissza. Munkaerő-piaci képzésbe 20 ezer 534 nő tudott bekapcsolódni, míg foglalkoztatást ösztönző bértámogatást 28 ezer a nő kapott. Az elmúlt két évben a munkaügyi központok 43,8 milliárd forintot fordítottak a foglalkoztathatóságának javítására, ebből mintegy 22 milliárd a nők munkaerő-piaci integrációját segítette elő. Az egy főre jutó fajlagos költség 965 ezer forint volt.

Az államtitkár kiemelte: 2010-14 között 6200 új bölcsődei férőhely létesül uniós programok révén. Jelenleg 37 ezer bölcsődei férőhely, valamint 8000 családi napközi férőhely van az országban. A bölcsődei fejlesztések folytatódnak a 2014-2020-as támogatási időszakban is. Uniós pályázattal támogatják helyi és munkahelyi szinten a családi napközik és más, rugalmas formájú gyermekfelügyeleti szolgáltatások létrehozását a 3 éven aluli gyermekeknek. 2000 ilyen férőhelyet akarnak létrehozni és 550 itt dolgozó gyermekgondozó foglalkoztatását támogatják.

A rugalmas foglalkoztatás elterjesztését is ösztönzik, és a helyi, innovatív projektek megvalósítását is támogatják majd a munka és a magánélet könnyebb összehangolása érdekében, összesen 10,4 milliárdos forrással.

Az új Munka Törvénykönyve szerint a magánszférára is kiterjesztették azt, hogy a munkáltató a munkavállalót kérésére köteles (a rendes munkaidő feléig terjedő) részmunkaidőben foglalkoztatni gyermeke 3. életévének betöltéséig. A kisgyermekes szülők foglalkoztatása esetén a munkáltató idén januártól teljes, illetve 50 százalékos kedvezményt kap a közterhek megfizetése alól bruttó 100 ezer forintos bérig.

Magyarországon 2012-ben a 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 52,1 százalék, míg munkanélküliségi rátája 10,6 százalék volt. Ezek az adatok az uniós átlaghoz viszonyítva még mindig alacsonyak, de Cséfalvay szerint javultak az előző évhez képest, mivel akkor a foglalkoztatási ráta 50,6, míg a munkanélküliségi rátájuk 11 százalék volt. Míg egyes csoportok foglalkoztatása az uniós adatokhoz viszonyítva is kifejezetten magasnak számít (ilyenek a diplomás nők, a 40-54 év közötti korosztály, a 12 évesnél idősebb gyermeket nevelők), addig az alacsony iskolai végzettségűek, az 55 éven felüliek, a fiatalok és pályakezdők, és a hat éven aluli gyermeket nevelők foglalkoztatása uniós összehasonlításban alacsonynak tekinthető. 

gyes Gúr Nándor munkaügyi központok államtitkár gyed MSZP Mesterházy Attila új munka törvénykönyve munkaerőpiaci-képzés családi napközik foglalkoztatást ösztönző bértámogatás munkaerő-piaci programok Cséfalvay Zoltán hátrányos helyzetű uniós pályázat integráció TÁMOP bölcsőde