Világgazdaság

Panelfelújítások: kiszélesítik a lakossági épületenergetikai programot

A széndioxid-kvóta értékesítésének bevételéből és a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásaival egy minden korábbinál kiterjedtebb épületenergetikai programot tervez a kormányzat.

„Az előkészítés alatt álló Nemzeti Épületenergetikai Stratégiára alapozva, a széndioxid-kvótabevételi források és a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásainak segítségével egy minden korábbinál kiterjedtebb lakossági épületenergetikai programot kívánunk elindítani” – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezte arról, hogy „mi történt a panelfelújításokkal".

Konkrét összegeket nem említett a tárcavezető, de a jövő évi büdzsé tervezetéből azt tudjuk, az államháztartás az állami értékesítése kapcsán 18,5 milliárd forintot vár az uniós rendszerben szabályozott széndioxidkvóta értékesítéséből, tőzsdei úton. A 20014-től 2020-ig tartó uniós időszak Európai Strukturális és Befektetési Alapok támogatási forrásainak elosztását jelenleg még tervezik. Ezek szerint ennek a keretnek a 14,7 százalékában részesülne a KEHOP Gyalog Cecília, a Miniszterelnökség főosztályvezetője elmondása szerint. Magyarország jövőre közel 1735 milliárdos uniós pénzhez juthat hozzá jövőre.

Mesterházy azt firtatta, hogy a Fidesz-kormány 2010-ben leállította a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel felújítási programjait, és lelassította az uniós fejlesztéseket is. Elmaradt a választási programban ígért zöld bank megvalósítása is. Az MSZP frakcióvezetője idézte, hogy a Fidesz mindez megígérte: egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene és ez a kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.

Némethné emlékeztetett, a ZBR Panel II. nevű támogatási konstrukciót 14 milliárdos fedezethiánnyal vették át az előző kormányzattól, s három év alatt 10 milliárdot csoportosították át erre az iparosított technológiával épített lakóépületek felújítására. A tárcavezető szerint míg a panel lakóépületek korszerűsítését szolgáló programban 2008-10 között 3 milliárdot kaptak meg a családok, addig 2010 óta ennek tízszeresét, közel 31 milliárdot folyósítottak. Így szerinte nem leállították, hanem lendületet adtak a fejlesztéseknek. 2010 óta több mint 88 ezer lakást érintve 1600 panel társasház energetikai korszerűsítése valósult meg. Elvégezték még 85 ezer távhővel ellátott lakás fűtéskorszerűsítését is 4,61 milliárdos támogatási forrásból.

A ZBR keretében és hazai költségvetési forrásokból támogatták a hagyományos építésű családi- és társasházak energiahatékonysági felújítását, a lakossági alkalmazását, a fűtési rendszerek korszerűsítését, energiatakarékos lakások építését, az elavult, egycsatornás gyűjtőkémények felújítását is. Ezekre a célokra több mint 43 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást fizettek ki a pályázati feltételeket teljesítő családoknak, lakóközösségeknek. Így hozzájárult 116 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához, és 217 ezer háztartást érintve 90 ezer tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást.

ZBR széndioxid-kvótabevételi források Nemzeti Épületenergetikai Stratégia németh lászlóné Európai Strukturális és Befektetési Alapok Zöld Beruházási Rendszer MSZP Mesterházy Attila Miniszterelnökség főosztályvezetője panelfelújítás KEHOP fejlesztési miniszter ZBR Panel II. Gyalog Cecília Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program