Világgazdaság

Börtönt kaphatnak a GMO-díszhalak tartói is

Szigorúbban büntetne minden GMO-tevékenységet Budai Gyula egy erről szóló törvényjavaslat szerint.

Módosítást nyújtott be a Büntető Törvénykönyhöz pénteken Budai Gyula, amely kiterjesztené a büntethetőséget a génmódosítással kapcsolatos szinte valamennyi tevékenységre.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára által benyújtott javaslat szerint a szóban forgó passzus „Géntechnológiával módosított növényfajtákkal kapcsolatos kötelezettség megszegése” alcíme helyébe az „Egyes géntechnológiai tevékenységekkel kapcsolatos kötelezettség megszegése” alcím lép. Ennek értelmében mindenki, aki természetes szervezetet géntechnológiával módosít, géntechnológiai módosítást végző létesítményt létrehoz, géntechnológiával módosított szervezetet vagy abból előállított terméket felhasznál, vagy forgalomba hoz, két évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot.

Így a jövőben nem csupán a genetikailag módosított szervezetek mezőgazdasági felhasználása lenne büntethető, hanem az ilyen díszállatok tartása, valamint a tudományos kutatás is. Ha a képviselők rábólintanak, а törvény idén júliusban léр hatályba.

Budai Gyula javaslat VM GMO