Világgazdaság

Előrehozott parlamenti választásokat kezdeményeznek Szerbiában

Támogatta vasárnap a legnagyobb szerb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöksége Aleksandar Vucic kormányfőhelyettesnek, a párt elnökének azon kezdeményezését, hogy írjanak ki rendkívüli parlamenti választásokat Szerbiában.

Aleksandar Vucic az elnökségi ülést követően újságíróknak elmondta: a választásokat azért kezdeményezi a párt, mert szerintük "Szerbia gyorsabban, többre és jobbra képes, a változások pedig már nem várhatnak tovább". Hozzátette: választások nélkül nem akarta elfogadni Ivica Dacic javaslatát, amely szerint a jelenlegi kormányfő átadná neki a miniszterelnöki széket.

A jobbközép SNS jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a párt akár a szavazatok 45 százalékát is elnyerheti. Az előrehozott választás szószólói korábban is a kedvező népszerűségi mutatókkal érveltek, szerintük amennyiben még erősebb választói felhatalmazást kap a Szerb Haladó Párt, felgyorsulhatnak a szükséges gazdasági reformok.

Éppen a gazdasági reformok akadozása, illetve a gazdaságpolitikát ért bírálatok miatt jelentette be szombaton lemondását Sasa Radulovic gazdasági miniszter. A belgrádi Vecernje Novosti című napilap szerint azonban most már "feleslegesnek" tűnik ez a lépés, a szerbiai törvények értelmében ugyanis a kormány minden tagja köteles addig elvégezni a munkáját, amíg ki nem nevezik utódját. Erre pedig a választások előtt már biztosan nem kerül sor - írta az újság.

Az előre hozott választások várható időpontja egyébként március 16-a lehet, amikor Belgrádban helyhatósági választásokat tartanak. Ehhez viszont az kell, hogy a szerb kormány már a jövő hét elején elfogadja Ivica Dacic miniszterelnöknek a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozó indítványát. A kormány ezt Tomislav Nikolic államfőnek továbbítja, aki kiírja a rendkívüli választásokat. Amennyiben a köztársasági elnök a március 16-i dátumot jelöli meg, úgy - az alkotmány értelmében - legkésőbb január 29-ig ki kell írnia az előre hozott parlamenti választásokat.

A szerb törvények szerint három indokkal tarthatók rendkívüli választások: a kormány erre vonatkozó indoklást küld a köztársasági elnöknek, a miniszterelnök lemond, vagy ha a parlament bizalmatlansági indítványt fogad el a kormánnyal szemben.

A szerb belpolitikát egyébként már tavaly is élénk mozgások jellemezték. A nyár végén jelentősen átalakították a kormányt, az új kabinet 19 helyett 22 tagú lett, és több tárca élére párton kívüli politikus került. A politikai csatározásokat azonban ez sem csillapította, így Szerbia lakosainak Ivica Dacic kormányfő mandátumának felénél várhatóan ismét az urnák elé kell járulniuk.

Szerb Haladó Párt előrehozott választások Aleksandar Vucic Szerbia Belgrád Vecernje Novosti Ivica Dacic Sasa Radulovic gazdasági miniszter sns