Világgazdaság

Folytatódik a jó hangulat

Új csúcson a DAX és az S&P500 index. Gyakorlatilag két nap hajrával sikerült a 20 napos mozgóátlagok környékéről az újabb rekordot beállítani, amely a piac erejét sugallja megint. Ráadásul a DAX egy rést hagyott 9.541 és 9.582 pont között. Hasonló igaz az S&P500 indexre is. Az utóbbi 1.839,3 és 1.840,5 pont között hagyott hézagot - olvasható az Erste elemzésében.

Mindeközben a fent említett indexek 13,4-es és 15,6-os P/E rátán forognak a 2013-as eredményvárakozásokkal. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hetekben az eredményvárakozások növekedtek, hiszen az értékeltségi szint annak ellenére csökkent, hogy az indexek emelkedtek, és új csúcsra futottak. Vagyis az eredményvárakozások emelkedése is szerepet játszik most már a részvénypiacok jó teljesítményében. S csakugyan, ha a Világbank által megfogalmazott növekedési kilátás emelésére, az amerikai erőteljes csökkenésére, vagy a bézs könyv pozitív hangvételére gondolunk, akkor az emelkedést jogosnak kell találnunk.

Ráadásul inflációs nyomás továbbra sincs. Így a piacok azon ritka állapotban vannak, amikor a profitok bővülnek, a kockázati prémium csökken, és a hozamok is tartósan alacsonyan vannak. Ilyen bika megnyilvánulás után nem is várhatunk mást a mai napra, mint valamiféle további emelkedést itthon és a nemzetközi piacokon is. Persze a tegnapi ugrást követően a német és az amerikai piacon is visszafogottabb lehet a vételi aktivitás.  

USA:
- A kedvező gazdasági és vállalati híreknek köszönhetően folytatódott a jó hangulat a tengerentúli börzéken (Dow 0,66%, Nasdaq 0,76%, S&P500 0,5%).

- A Dow Jones index tagjainak többsége emelkedéssel zárt, a JP Morgan (3,1%) és a Microsoft (2,8%) mutatta a legjobb teljesítményt.

- Tegnap este 8 órakor publikálta a Fed a Bézs Könyvét, amelyből kiderült, hogy a tengerentúli gazdaság egyenletesen növekedett tovább az év utolsó hónapjaiban. A befektetők számára kedvező hír, hogy a kilátások továbbra is pozitívak.

- Lényegesen jobb lett a New York-i Fed feldolgozóipari indexe, mert a várt 4 pont helyett 12,5 pontra emelkedett a mutató az előző havi 2,2 pontról.

- A Bank of America publikálta tegnap negyedéves számait. Az árbevétel 22,3 milliárd dollár lett a várt 21,24 milliárd dollárral szemben, miközben a részvényenkénti profit 29 cent lett az előre jelzett 27 centtel szemben. Az összes profit 3,44 milliárd dollár lett a tavalyi 732 millió dollárhoz képest. A negyedévet 2,3 milliárd dolláros egyszeri tétel terhelte. Az árfolyam 2,3%-ot emelkedett tegnap.

- A szokásos heti munkanélküliségi kérelmek mellett inflációs adatot és a Philadelphiai Fed index januári értékét is publikálják.

- A Citigoup, az Intel, a Goldman Sachs és az American Express publikálja ma negyedéves számait.

Európa:
- Nagy emelkedést láttunk tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,79%, DAX 2,03%, CAC40 1,35%).

- Tegnap német inflációs adatokat publikáltak, ami megfelelt a várakozásoknak, a decemberi éves 1,4% volt.

Olaj, arany:
- 94 dollár fölé emelkedett a WTI árfolyama köszönhetően a 7,66 millió hordós készletcsökkenésnek, ami jelentősen meglepte a piacot. A készletek már a hetedik hete csökkennek, és az adat jóval felette van az 1,3 millió hordós várakozásoknak. 
 
- Az arany ára 1,240 dolláron volt ma reggel, ami lényegében a tegnapi záróárnak felel meg. A várakozások szerint növekvő igény lehet Ázsiából az aranyra, amit ellensúlyozhat a csökkenő befektetési aranykereslet.

Devizák:
- A reggeli órákban az EUR/USD árfolyam lefordult a 20 napos mozgóátlagról, amit délután egy újabb dollárerősödési hullám követett. A nap során a dollár 1,3679-ről 1,3605-ig erősödött az euróval szemben. Az este megjelent alapjában optimistának tekinthető Bézs könyv nem okozott jelentősebb mozgást a devizapiacon.

- A 30 napos mozgóátlagról elpattanva a 300-as lélektani érték fölé emelkedett az EUR/HUF árfolyam, ami 300,2-es árfolyamon zárta a tegnapi kereskedést. Ma reggel tovább gyengült hazai fizetőeszközünk és az árfolyamjegyzés már 300,6 környékén alakul. A következő jelentősebb szint 302,2 környékén húzódik, míg a január eleji felszúrás maximuma 301,1 volt, ezek jelenthetnek ellenállást a forint számára.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,4%-ot csökkent, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedésben, míg a Shanghai index 0,1% körüli mérsékelt pozitív elmozdulást tudott felmutatni.

- A kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kormány támogatni szándékozik az vállalatokat, de részletekkel nem szolgált. A kínai export 2013-ban 7,9%-kal, az 7,3%-kal emelkedett az évvel korábbi időszakához képest. Mindkét érték alatta marad a hivatalos 8%-os célnak.

- Az ausztrál munkanélküliségi ráta változatlanul 5,8%-on maradt decemberben, de az aktivitási ráta a korábbi 64,8%-ról 64,6%-ra csökkent.

Határidős piacok:
- A Dow és az S&P határidős indexek minimális mínuszban, míg a többi határidős piac a pozitív tartományban van ma reggel.


Vállalati hírek:

- A Banco Bilbao pénzügyi igazgatója szerint a társaság profitja növekedhet, és tőkehelyzete elégséges az EKB stressz teszten való megfeleléshez. Elsősorban a fejlődő országokban látnak jelentős növekedési potenciált. Az interjú nem tartalmaz sok újdonságot, így jelentősebb árfolyamhatással nem jár.

- A BASF leányvállalata, a Wintershall bejelentette, hogy a Skarfjell második lehatároló kút hozama meghaladja a várakozásokat. Az első lehatároló kútnál 60 és 160 millió hordó közötti olaj egyenértékes (boe) készletet valószínűsítettek, azonban most már 120-230 millió hordó közötti készlettel kalkulálnak. A hír pozitív, melynek kapcsán mérsékelt árfolyam emelkedést tartunk elképzelhetőnek, azonban a tényleges profitnagyság nagymértékben függ az olaj és a gáz arányától.

- A Taiwan Cooperative Financial megvásárolta a BNP Paribas-tól a közös vállalatuk maradék 49%-os részesedését, így 100%-os tulajdonossá vált a BNP Paribas TCB Asset Management társaságban. Nem számítunk árfolyam reakcióra a BNP Paribas részvények esetében. A bank a mostani lépéssel tovább folytatta azt a stratégiát, hogy a korábbinál jobban igyekszik a fő piacokra koncentrálni, és ezzel párhuzamosan értékesíti a leányvállalatok egy részét.

- Decemberben 13%-kal növekedtek az európai autóeladások, ami pozitív hír az autógyártók számára, de 2013 egésze során még így is 1,8%-os volt a csökkenés. A legnagyobb, 23,8%-os növekedés az Egyesült Királyságban volt, de növekedés volt tapasztalható Franciaországban, Németországban és Olaszországban is. A BMW európai értékesítései 5,7%-kal, a Daimler értékesítése 1,3%-kal csökkent. A Renault-nál 29,3%-kal csaknem 100 ezerre emelkedett a decemberben eladott gépkocsik száma.

- A Daimler bejelentette, hogy 190 millió eurót készül beruházni spanyolországi gyárába, ahol kisteherautókat fognak gyártani. A gyártás még idén megkezdődik. A beruházás során a teljes gyártósor modernizálásra és bővítésre kerül. A termelés bővítése pozitív hír, melynek kapcsán mérsékelt árfolyam emelkedésre számítunk.

- A Total vezérigazgatója parlamenti bizottsági meghallgatásán elmondta, hogy a finomítói üzletág Franciaországban 500 millió eurós veszteséget okozott. A hír negatív, de olyan szempontból nem újdonság, hogy eddig is ismert volt, hogy 2013-ban a finomítói marzsok meglehetősen alacsonyak voltak, és hogy a francia finomítókat több sztrájk is érintette. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy csökkentenie kell a finomítói kapacitásait Franciaországban.

- Az UniCredit további terjeszkedést tervez Kelet-Európában, és ennek érdekében akár kisebb akvizíciókra is sor kerülhet a közeljövőben. Konkrét célországot nem neveztek meg, a régióban általában jónak ítélik meg a lehetőséget és keresik a lehetséges felvásárlási célpontokat. Megítélésünk szerint a hírnek nincs árfolyamhatása.

 

Autók NAV GVH-ügyek kutatás választás 2014 makroadatok IMF Vállalati jelentések Szociális kiadások dell Tőzsdei elemzések szerencsejáték Lázár János Orbán Viktor Oroszország autóipar Apple Surányi György Hitelek: lakás trafiktörvény oktatás energetika autó A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók Hernádi Zsolt mezőgazdaság fogyasztási cikkek tőzsdeTőzsdei elemzések Élelmiszerpiac A munka világa David Cameron Vaskerék Paksi Atomerőmű Zrt. Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac Hoffmann Rózsa Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon elemzés