Világgazdaság

Lemondott a szerb gazdasági miniszter a bírálatok miatt

Lemondott Szerbia gazdasági minisztere a gazdaságpolitikát ért bírálatok miatt - jelentették szombaton szerbiai lapok minisztériumi forrásokra hivatkozva és a Reuters brit hírügynökség.

A Blic című napilap szerint a párton kívüli Sasa Radulovic azért lépett vissza, mert az általa kidolgozott reformok elakadtak. A Tanjug szerb hírügynökség azt írta, a gazdasági minisztériumban is megerősítették, hogy Radulovic beadja lemondását.

A miniszter már korábban is kilátásba helyezte távozását. Három, Radulovic minisztériuma által kidolgozott törvény - a privatizációs, a csőd- és a foglalkoztatási törvény - előzőleg heves tiltakozást váltott ki a szakszervezetek részéről.

A szerb kormány vezető pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) szombaton dönt arról, hogy kedvező népszerűségi mutatóira támaszkodva előre hozott választásokat kezdeményezzen-e. Az előre hozott választás szószólói azzal érvelnek, hogy egy erősebb választói felhatalmazás felgyorsíthatná a reformokat.

Szerb Haladó Párt Szerbia LMP-ügyek Tanjug Oroszország Wolfgang Schauble Sasa Radulovic Magyar Telekom Nyrt. Blic gazdaságpolitika sns