Világgazdaság

Mobileszközök és a szupertévék lehetnek a CES főszereplői

Kis mértékű visszaesést prognosztizálnak az idén a CES szervezői a globális szórakoztató elektronikai piacon. A szektor legnagyobb eseményén a mobileszközök mellett az intelligens televíziók és a hordható technológiák játszhatják a főszerepet.

Az idén várhatóan 1055 milliárd dollárt költenek szórakoztató elektronikai eszközökre világszerte – jelentette be Steve Koenig, a CEA (Consumer Electronics Association – Szórakoztató Elektronikai Szövetség) kutatási igazgatója a szektor legnagyobb kiállítása és vására, a CES (Consumer Electronics Show) előtt tartott sajtótájékoztatón. Ez az adat azt jelenti, hogy minimális, egy százalékos csökkenést hoz 2014 a múlt évhez képest. Pedig a szektor húzótermékeinek számító táblagépek és okostelefonok iránti kereslet továbbra is nagy, igaz az érettebb piacokon már lassabb ütemben bővül az értékesítésük. A múlt évben az IDC becslése szerint már több mint egymilliárd okosmobilt adtak el világszerte – ez közel 40 százalékkal haladta meg a 2012-es adatot -, 2017-re pedig elérheti az 1,7 milliárdot is az ilyen típusú készülékek forgalma. A tableteknél 2013 53,5 százalékos növekedést hozott az eladott darabszámot vizsgálva, az idén pedig további 22,2 százalékos fejlődés várható.

Jelentős változás zajlik a televíziókészülékeknél, az egyelőre mellékvágánynak bizonyuló 3D-s technológia helyett a smart, vagyis internet kapcsolatra képes, különböző alkalmazásokkal ellátott tévékre, illetve az ultra nagy felbontású (Ultra HD vagy 4K) berendezésekre összpontosít a piac. Azonban míg az intelligens televíziók már valóban kezdik megszállni a nappalikat, az Ultra HD készülékek – főként áruk miatt – egyelőre inkább csak ígéretnek számítanak. Komolyabb mennyiséget az előrejelzések szerint majd csak 2017-ben adnak el belőlük.

A hivatalosan ma kezdődő CES-t szervező CEA kutatási igazgatója az esemény kapcsán beszélt arról is, hogy az innováció újabb szakaszát várják, és ebből a szempontból mindenképpen sokatmondó lehet az idei las vegas-i rendezvény. A mobilitás napjaink egyik megatrendje, azonban a 2014-es CES kiállító területének jelentős részét a viselhető vagy hordható technológiával foglalkozó gyártók és fejlesztők foglalják el, és a Gartner elemzése szerint a legizgalmasabb újdonságok jelentős részét ezek a cégek mutatják majd be.

A mobilforradalom a hazai értékesítési adatokban is megfigyelhető, hiszen táblagépből például az előzetes becslések alapján négyszázezernél is többet adtak el Magyarországon a múlt évben, ami duplázást jelent 2012-höz képest. Hasonlóan gyorsan bővül az okostelefonok értékesítése, és az árak zuhanásával az idén is további dinamikus fejlődés várható.

Kevésbé egyértelmű a helyzet a televíziókészülékeknél. A GfK Hungária 2013 első kilenc hónapjában ugyan 18 százalékos növekedést mért az eladott tévék számát vizsgálva 2012 hasonló időszakához képest, azonban ez a látványos bővülés főként a digitális átállásnak volt köszönhető. Júliusban, augusztusban és szeptemberben mintegy 30-40 százalékkal több televíziókészüléket adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az idén esetleg a brazíliai labdarúgó világbajnokság pörgetheti fel az értékesítést, azonban könnyen előfordulhat, hogy a múlt évhez képest csökken majd a piac.

Lendületben a Közel-Kelet és Afrika
A nagy földrajzi régiókat vizsgálva a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térségben nőhet a leggyorsabban a szórakoztató elektronikai piac az idén, a fejlődés 6 százalékos lehet. Latin-Amerikában 2 százalékos, míg a feltörekvő ázsiai piacokon 1 százalékos fejlődést prognosztizálnak a CEA-nál. Ázsia fejlettebb országaiban ugyanakkor 8 százalékos zuhanás jöhet, és Észak-Amerikában is egy százalékos lehet a visszaesés mértéke.

A hagyományosan jó eredményeket produkáló BRIC országokban – Brazília, Oroszország, India, Kína – is lassulás tapasztalható. Kínában például a tavalyi 7,6 százalék után az idén már várhatóan csak 7,4 százalékos lesz a növekedés a szórakoztató elektronikai termékek piacán, Brazíliában pedig 1,9 százalékos visszaesést prognosztizálnak annak ellenére, hogy az ország lesz a házigazdája az idei labdarúgó világbajnokságnak. 

Közgép kutatás választás 2014 turizmus Gazdasági Versenyhivatal Domokos László tech makroadatok IMF Erste Bank Hungary Vállalati jelentések LMP-ügyek Raiffeisen Joseph Stiglitz Auchan oktatás Gyurcsány Ferenc energetika repülés makromutatók Federal Reserve - Fed utazás fiat Varga Mihály BMW biztosítás Csaba László