Világgazdaság

Munka mellé is járhat gyed, de elveszíthetik felmondási védelmüket is

A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után, a nők részmunkaidőben, vagy teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni. A szülők döntése alapján azonban bizonyos ellátások igénybevételére az apák is jogosultak lehetnek, és ezáltal jogosultságot szerezhetnek munkáltatóik számára adókedvezmény igénybevételére is. Egyesek szerint az új Munka törvénykönyve szerint a kismama kirúghatóvá válhat, hogyha az anyuka már nincsen fizetés nélküli szabadságon, de a gyermek még nem múlt el 3 éves, akkor már nem élvez abszolút felmondási védelmet a korábbiakkal ellentétben.

„A január 1-jén hatályba lépett gyed extra óriási lehetőség az édesanyáknak, hiszen nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munka között” – hangoztatta tegnap a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó szerint a gyed extrával erősödhet a kedvező trend, tovább emelkedhet a női foglalkoztattak 1 millió 825 ezres száma. A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után, a nők részmunkaidőben, vagy teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni. Testvér születése esetén (az új jogszabályok a 2014. január elseje után született gyerekekre vonatkoznak) a korábbi ellátások megmaradnak, így például egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek.

Az az anyuka, aki korábban minimálbéren volt foglalkoztatva és másfél éves gyermeke mellé vállal még egy gyermeket, a gyed extrával 1,85 millió forinttal több juttatást kap a gyereknevelés idejére. Ha a meglévő két mellé harmadikat vállal, összesen 2,35 millió forinttal magasabb támogatásra számíthat, mint korábban. Az az édesanya, aki garantált bérminimumot keresett, a másik gyermek vállalása esetén 2 millióval, harmadik gyermek vállalása esetén 2,65 millió forinttal több juttatást kaphat. A gyed extra duplajuttatás esetén az átlagkeresetűek esetében havonta 86 ezer és 130 ezer forint közötti többlet juttatás marad a családoknál.

A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadóknak újabb adókedvezményeik lettek. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén 2011 óta van lehetősége a munkáltatóknak 3 évig járó adókedvezményt igénybe venni. 2013 óta pedig már teljes munkaidős foglalkoztatás esetén is jár adókedvezmény a gyes, gyed, gyet után vagy annak folyósítása alatt munkába visszatérő kismamát alkalmazó munkáltatónak, aki így 100 ezer Ft havi bruttó bérig két évre teljesen mentesül a 27 százalékos szociális hozzájárulási és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól, további egy évre pedig csak az adó felét köteles megfizetni. 2014-től a 3 vagy több gyermeket nevelő kismamáknál e kedvezmény időtartama további egy-egy évvel meghosszabbodik, összesen 5 évre.

Bevezették a diplomás gyedet is. A felsőfokú alapképzésben, felsőoktatási szakképzésben és szakirányú továbbképzésben résztvevők esetében a gyed összege a 70 százaléka, míg a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben, vagy doktori képzésben résztvevők a garantált bérminimum 70 százalékát kapják meg. Az az édesanya, aki a szülést megelőző két évben felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig jogosult lesz a gyedre, ezt követően pedig a gyes mellett folytathatja a tanulmányait.

Tavaly a nők 54 százaléka 30 évesen vagy később vállalta első gyermekét, a kormány arra ösztönözne, hogy az első gyerek megszülését előbbre hozzák az anyukák. A kabinet szerint az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

Az MSZP elnökségi tagja szerint Orbán Viktor és a Fidesz az elmúlt években a bölcsődéket fizetőssé és Magyarországot „500 ezer éhező gyerek országává tette”, ahol már 4,6 millióan élnek a létminimum alatt. Bangóné Borbély Ildikó úgy vélte, hogy ebben a helyzetben nem segítség a családoknak a gyed extra. Azt is hangoztatta, hogy ennek bevezetésével az új Munka törvénykönyve szerint a „kismama kirúghatóvá válik”. Repka Ágnes szakértő erről az RTL adásában úgy nyilatkozott, hogyha az anyuka már nincsen fizetés nélküli szabadságon, de a gyermek még nem múlt el 3 éves, akkor már nem élvez abszolút felmondási védelmet a korábbiakkal ellentétben. A törvény szerint ugyanis amennyiben nincs a munkavállaló munkaköréhez szükséges képzettségnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő, üres, betöltetlen állás, akkor megszüntethető a jogviszony.

Az MSZP-s Varga László és Pál Béla írásbeli kérdésekben többek között azt is firtatta, hogy az anyasági ellátásoknak nevezett adókedvezményt igénybe vehetik-e az apukák is. Varga Mihály erre azt válaszolta, hogy a gyed extra bevezetésével mintegy 20 ezer nő térhet vissza a munkaerőpiacra, aki otthon neveli a gyermekét térhet. A nemzetgazdasági miniszter az adókedvezmény kiterjesztése elsősorban az anyák foglalkoztatáshoz nyújthat segítséget. A szülők döntése alapján azonban bizonyos ellátások igénybevételére az apák is jogosultak lehetnek, és ezáltal jogosultságot szerezhetnek munkáltatóik számára adókedvezmény igénybevételére is. 2013-tól az apák is kaphatnak évi 2 nap pótszabadságot minden egyes gyermekük után.

Doncsev András, az Emmi parlamenti államtikára Mesterházy Attila és Pál Béla kérdésére azt közölte, hogy a magyar nyelvű képzésben külföldön tanulmányokat folytató hallgatók ugyancsak jogosultak lesznek a gyermekgondozási díjra, ha a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény értelmében belföldinek minősülnek.

Lesz-e elég férőhely a bölcsődékben?
A gyed extra kedvezményeit potenciálisan akár 200 ezer szülő is igénybe vehetné Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke szerint, azonban a jelenlegi mintegy 37 ezer bölcsődei és a 7500 családi napközis férőhely igencsak kevés lehet. A Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó tegnap közölte, hogy az idén további háromezerrel akarják növelni a bölcsődei férőhelyeket. Az Emmi lapunkkal korábban közölte, hogy a kormány 2010 és 2014 között hét régióban összesen 28,47 milliárd forint értékben támogatta, vagy támogatni fogja a bölcsődei ellátás fejlesztését. Így 221 új intézmény jön létre mintegy 6300 új férőhellyel és közel 4700 meglévő férőhely is korszerűsödhet.

Pál Béla gyes Emmi parlamenti államtitkára teljes munkaidő felsőfokú alapképzés duplajuttatás gyed munka törvénykönyve MSZP gyet Varga László munkáltató BDDSZ gyed extra szakirányú továbbképzés RTL gyermekvállalás Pelczné Gáll Ildikó Doncsev András Bangóné Borbély Ildikó részmunkaidó Fidesz mesterképzés Szűcs Viktória tgyás garantált bérminimum Repka Ágnes felsőoktatási szakképzés Varga Mihály bölcsőde minimálbér gyermeknevelés diplomás gyed