Világgazdaság

Somogyban és Zalában másodfokú, tizenegy megyében elsőfokú riasztás van

Két megyében másodfokúra emelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt.

Az ország több területén a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: lassanként a Dunántúl déli területein megszűnik a hóesés, míg az Alföldön és északkeleten további, általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 centiméter hó valószínű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban 10 centiméternél is több friss hó is hullhat.

Zala és Somogy megye nyugati részén (kisebb területen) az erős szél a vastagabban hóval fedett területeken a nap első felében még erősebb hófúvást okozhat. A keleti megyékben várhatóan a késő esti órákig a hóréteg növekedésével az erős szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani - tették hozzá.

Jász-Nagykun-Szolnok veszélyjelzés Hajdú-Bihar elsőfokú Bács-Kiskun békés Veszprém másodfokú Borsod-Abaúj-Zemplén Somogy narancssárga Dunántúl Csongrád havazás szabolcs-szatmár-bereg Országos Meteorológiai Szolgálat Vas Zala Baranya citromsárga Tolna Alföld