Világgazdaság

Egy szülő egyszerre két gyermeke után akár két gyes-t is igénybe vehet

Nem zárja ki a törvény, hogy egy szülő egyszerre két gyermeke után akár két gyes-t, azaz ténylegesen kétszer 28 ezer 500 forintot vehessen fel. Az Emmi szerint amikor a szülő egyszerre két gyermeke után is jogosulttá válik gyesre, akkor nem a nagyobb testvér után már addig is nyújtott ellátás összege duplázódik, hanem a kistestvér után egy külön, új ellátást állapítanak meg. Mivel két különböző gyermek után két külön ellátás kerül folyósításra, az említett összeghatárt nem együttesen, hanem külön-külön kell figyelembe venni.

„A két gyes is csak egy? Avagy miként kell értelmezni а törvényt, miszerint а gyermekgondozási támogatás havi összege – függetlеnül а gyermekek számától – аzоnоs az öregségi mindenkori legkisebb összegével”? – kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát Pál Béla és Varga László. Az MSZP-s országgyűlési képviselők arra emlékeztettek, hogy a családok támogatásáról szóló 1998-as törvény szerint „gyermekgondozási segélyre való jogosultság egyidejűleg legfeljebb két gyermekre tekintettel állhat fenn”, tehát jogosult lehet а szülő két gyesre. Ugyanakkor egy másik paragrafus szerint „а gyermekgondozási támogatás havi összege – függetlenül а gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével”. Így tehát független а gyermekek számától а gyermekgondozási támogatások (ami а gyes és а gyet összefoglaló neve) ellátások összege. Pál Béla és Varga László szerint mindez problémát okozhat а végrehajtás során, hiszen nem egyértelmű, hogy aki két gyermek után jogosult gyesre, az milyen összegű ellátást kap.

Az Emmi parlamenti államtitkára szerint a hivatkozott törvényi rendelkezés nem zárja ki, hogy egy szülő egyszerre két gyermeke után akár két gyes-t, azaz ténylegesen kétszer 28 ezer 500 forintot vehessen fel. Doncsev András szerint az a kikötés, hogy a gyes havi összege független a gyermekek számától arra utal, hogy – ellentétben az egy, kettő, három vagy több gyerek után járó családi pótlékkal – az ellátás összege a gyermek létszámtól függetlenül mindig azonos.

Amikor a szülő egyszerre két gyermeke után is jogosulttá válik gyesre, mert születik egy következő gyermeke, akkor nem a nagyobb testvér után már addig is nyújtott ellátás összege duplázódik, hanem a kistestvér után egy külön, új ellátást állapítanak meg. Ez utóbbit a korábban megállapított juttatással – amíg az le nem jár – párhuzamosan folyósítják. Mivel két különböző gyermek után két külön ellátás kerül folyósításra, az említett összeghatárt nem együttesen, hanem külön-külön kell figyelembe venni. „Így nem korlátozza azt, hogy egy szülő egyidejűleg két ellátást vegyen igénybe” – hangoztatta Doncsev András.

Pál Béla gyes Emberi Erőforrások Minisztériuma gyet Varga László Doncsev András Emmi parlamenti államtitkár gyermekgondozási támogatás