Világgazdaság

Hiperlinkek: döntött az EU bírósága

A vonatkozó EU-irányelv értelmében nem minősül nyilvánossághoz közvetítésnek egy internetes oldalon más honlapon szabadon hozzáférhető művekre mutató kattintható hivatkozások (hiperlinkek) szolgáltatása, mondta ki az Európai Bíróság. Azaz egy weboldal hiperlinkek révén a szerzői jog jogosultjainak hozzájárulása nélkül utalhat olyan műre, amely egy másik honlapon szabadon hozzáférhető.

Főszabály szerint a szerző kizárólagos joga műve nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezése. Közvetítésnek minősül egy website-on művekre (az alapügyben újságírók cikkeire) mutató hiperlinkek szolgáltatása, ha a hiperlinket biztosító oldal látogatóinak közvetlen hozzáférést kínál az említett művekhez. A nyilvánosság meghatározatlan és jelentős számú lehetséges címzettet jelent. A hiperlinkek szolgáltatása révén végzett közvetítés az érintett honlap valamennyi lehetséges felhasználóját – tehát meghatározatlan, jelentős számú címzettet – céloz meg. Ezért a hiperlinkek biztosítása nyilvánossághoz közvetítés.

A jogsértés megállapításához a közvetítésnek azonban olyan új nyilvánosságot kell megcéloznia, amelyet az eredeti közvetítés engedélyezésekor a jogosultak nem vettek figyelembe. Ezen új nyilvánosság hiányzik olyan oldalak esetében, amelyeken a közzétett művek szabadon hozzáférhetők, mivel ilyenkor a művek szerzői a közzététel engedélyezésekor a hiperlinket biztosító oldal közönségét is – mint nyilvánosságot – figyelembe kellett vegyék. Új nyilvánosságról és így a jogosult engedélyének szükségességéről például akkor van szó, ha a mű a nyilvánosság számára az eredeti weboldalon már nem hozzáférhető, vagy kizárólag egy korlátozott nyilvánosság (például előfizetők) számára érhető el.

Az ítélet tükrében a hiperlinkek révén történő hozzáférés biztosításának megítélése nem teljesen világos akkor, ha például egy szabadon elérhető oldal felhasználási feltételei bizonyos – elsősorban gazdasági – jellegű használatot megtiltanak vagy a hiperlink egy szabadon hozzáférhető, azonban a tartalmat jogsértő módon közvetítő oldalra mutat és ez utóbbi honlap később letiltásra kerül.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatás választás 2014 turizmus makroadatok Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések autóipar Apple Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás energetika autó A KSH jelenti Reklám és Média Nokia makromutatók Útdíj mezőgazdaság fogyasztási cikkek Cséfalvay Zoltán Élelmiszerpiac A munka világa utazás Samsung konferencia Botrányok a politikában Európai Unió Vaskerék MVM Fővárosi ügyek Korábbi konferenciák Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek