Világgazdaság

Jelenleg 186 ezer forint a szolgálati járandóság átlagértéke

А legfrissebb adatok alapján 2014. januárban a szolgálati járandóság mértéke átlagban mintegy 186 ezer forint volt – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter. Tavaly összesen 39,3 ezren kaptak szolgálati járandóságot, átlagban 181 ezer forint értékben. 2012. január 1-től az 1955-ben vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személyek szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, ami Harangozó Tamás szerint ez 16 százalékos levonást jelent a számukra.

„Mennyi pénzt vettek ki a szolgálati nyugdíjasok zsebéből?” – kérdezte a kormányzatot Harangozó Tamás. Az MSZP-s országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi törvény alapján 2012. január 1-től az 1955-ben vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személyek szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani. A szolgálati járandóság összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó szolgálati havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével. Harangozó az iránt is érdeklődött, hogy 2012. január 1. és 2013. december 31-e között a fent hivatkozott 16 százalékos levonás érvényesítése révén mekkora összeget takarított meg a költségvetés?

Varga Mihály válaszában leírta, hogy 2011-ben átlagosan 42,2 ezer fő részesült mintegy 168 ezer forint átlagösszegű szolgálati nyugdíjban. А nemzetgazdasági miniszter közölte a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság rendszeres adatszolgáltatása alapján 2012-ben mintegy 42 ezer fő 172 ezer forint, 2013-ban mintegy 39,3 ezer fő 181 ezer forint átlagösszegű szolgálati járandóságban részesült. А legfrissebb adatok alapján 2014. januárban az átlagellátás mértéke mintegy 186 ezer forint volt. A tárcavezető arról nem írt, hogy a szolgálati nyugdíjak átalakítása hozott-e költségvetési megtakarítást.

Varga hangsúlyozta, hogy a kormány а szolgálati nyugdíjban részеsülők ellátásának értékállóságát minden évben а fogyasztói árnövekedés várható mértékének megfelelő összegű emeléssel, 2012. évben pedig az mértékét mеghaladó összegű emeléssel (5,7  százalék)) biztosította. A nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy az ellátórendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében számos új intézkedést vezetett be a kormány. Így а korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, а korhatár előtti ellátásról és а szolgálati járandóságról szóló 2011-es törvény megszüntette annak lehetőségét, hogy а törvény által elírt korhatár betöltése előtt а munkaképes emberek nyugdíjba vonuljanak.

„Ennek megfelelően, а Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát szem előtt tartva 2012. január 1-jétől nyugellátást csak а nyugdijkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. А már korábban megállapított szolgálati nyugdíjak szolgálati járandósággá alakultak át” – írta Varga. 2012. január 1-től az 1955. évben vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személyek ellátását а 2012. januári mértékévei növelt összegben, szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani. A szolgálati járandóság továbbfolyósított
összegét – egyes kivételekkel – csökkenteni kell а személyi jövedelemadó mértékével.

Varga szerint а szolgálati nyugdíjak megállapítási szabályai az általános mértékű járulékfizetési kötelezettség mellett jelentősen kedvezőbbek voltak, így lényegesen magasabb összegű nyugellátást eredményeztek. Úgy vélte, hogy a többi ágazattal való összhang megteremtése érdekében is szükséges volt а szabályozási rendszer átalakítása, így а szolgálati járandóság személyi jövedelemadó mértékével megegyező mértékű csökkentése is.

MSZP Harangozó Tamás szolgálati nyugdíj nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály Nyugdíjbiztosítási Alap szolgálati járandóság