Világgazdaság

Ócsa: 331 ezer forintba került négyzetmétere egy „A” kategóriás háznak

Nem tartja kirívónak a belügyminiszter, hogy az ócsai lakóparkban az „A” kategóriájú lakóházak négyzeméterára 260 ezer 592 forint plusz áfába (azaz 330 ezer 951 forintba) került. A PM-es Szabó Rebeka szerint átlagban 34 millió forintba került egy lakóház ára (amelyeket eredetileg a fizetésképtelenné vált devizahiteleseknek építettek) miközben vidéken 8-9 millióért lehet venni ekkora családi házakat.

„Ki és miért hagyta jóvá a pazarló ócsai projektet?” – kérdezte írásban a kormányzatot Szabó Rebeka. A Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának vezetője arra emlékeztetett, hogy az eredetileg fizetésképtelenné vált deviza lakáshiteleseknek épült lakópark 2,7 milliárd forintba került, az eredetileg tervezett 140-160 ezer forint helyett félmillió forintba került az épületek négyzetmétere. Szerinte a lakóparkot olyan helyre építették föl, amely a munkalehetőségektől, potenciális munkahelyektől távol esik, mivel 5 kilométerre van Ócsától, naponta csak két busz visz be a település központjába. A 80 házat számítva (bár alig több mint a felének, 42-nek lett végül bérlője) 34 millióba került egy ház, miközben Szabó szerint vidéken már 8-9 millióért kertes családi házat lehet venni. Úgy vélte, hogy a kormány „is belátta a projekt kudarcát azzal, hogy a lakópark eredeti funkcióját átváltoztatta katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává”.

A belügyminiszter válaszában közölte, hogy a kormányrendeletben kihirdetett program végrehajtására a belügyminisztert, a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzeti erőforrás minisztert nevezték meg. Pintér Sándor szerint az ócsai „A” kategóriájú lakások négyzetméterára 260 ezer 592 forint plusz áfás ára egyáltalán nem kirívó az Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. által kiadott Építőipari Költségbecslési Segédlet szerinti nettó 240 ezer forintos építési költséghez képest. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozó cégek és dolgozók adója a beruházással egyidőben visszafolyik az államkasszába a, így a négyzetméterár már 150-160 ezer forint közé csökken.

Pintér arra emlékeztetett, hogy a kormány kifejezett szándéka volt, hogy alacsony rezsiköltséggel működtethető házak készüljenek, illetve lehetőség legyen házkerti növénytermesztésre. Így családi házak jöhettek szóba. „Az ugyan kínál olcsó családi házakat, de azok energetikailag meg sem közelítik az Ócsán készült „A” besorolást és a szükségesnél nagyobbak” – hangoztatta a belügyminiszter. Szerinte így drága energetikai korszerűsítés után sem lennének alacsony rezsiköltségűek.

Ócsa A kategóriájú PM családi ház rezsiköltség Párbeszéd Magyarországért belügyminiszter lakópark devizahitelesek Szabó Rebeka Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. Építőipari Költségbecslési Segédlet Pintér Sándor