Világgazdaság

Rendszerváltás: A magyarok a legelégedetlenebbek a régióban

A lengyelek a legelégedettebbek, a magyarok a legkevésbé elégedettebbek a rendszerváltással – derül ki a Tárki négy országra kiterjedő februári kutatás alapján.

Lengyelországban gondolják magasan a legnagyobb arányban azt az emberek, hogy számukra megérte a rendszerváltás: a válaszadók közel háromnegyede véli úgy, hogy a rendszerváltás teljes mértékben megérte, vagy inkább megérte – derül ki a Tárki felméréséből. Őket Csehország, majd Szlovákia lakosai követik, s messze lemaradnak tőlük a Magyarországon megkérdezettek.

A magyarok mindössze 47 százaléka gondolja azt, hogy megérte a rendszerváltás, Szlovákiában ez az arány 57 százalékos. Csehországban a Tárki felmérése szerint az emberek 67 százaléka elégedett a rendszerváltozással, Lengyelországban pedig több mint 70 százalékos ez az arány.

Kevesen vannak azok, akik szerint a rendszerváltás nem hatott az emberek életére. Ebben az esetben is a lengyel lakosok körében vannak a legtöbben, akik szerint javult (47 százalék), s a legkevesebben, akik szerint romlott a helyzetük. Magyarországon a lakosság mindössze 27 százaléka tartja jobbnak az életét a rendszerváltás után, és Szlovákiában is ugyanez az arány.

Ukrajna Tárki rendszerváltás