Világgazdaság

Draghi: a monetáris politika lazítására lehet szükség

Monetáris politikai lazítást helyezett kilátásba az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi az euró árfolyamának további erősödésének esetére.

 "Az árfolyam-erősödésnek kiigazító monetáris politikai lépéseket kell maga után vonnia" - jelentette ki Mario Draghi Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlésén.

Draghi igyekezett csillapítani azokat az aggodalmakat, hogy Európa a gazdaságot bénító defláció felé haladna. "Előrejelzéseink szerint nem kell az további csökkenésétől tartani, sőt fokozatos növekedésnek indult, és 2016 végére eléri a két százalékot - mondta Draghi. - Semmi nem igazolja azt a feltételezést, hogy az emberek elhalasztanák vásárlásaikat csak azért, mert az árak csökkenésére számítanak."

A jelenleg tapasztalható alacsony inflációt elsősorban a csökkenő energiaárak, az euróövezeti krízisországokban végrehajtott megszorítások okozták, de szerepe volt benne az euróárfolyam alakulásának is.

Az európai gazdaság Draghi szavai szerint fellendülőben van. "A fellendülés folytatódik, de visszafogott ütemben" - mondta. Pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a folyamat már kisebb egyenlőtlenségeket mutat, mint korábban. A fellendülés egyre inkább a belső kereslet élénkülésére támaszkodik az alkalmazott ösztönző monetáris politika támogatásával. A azonban még elfogadhatatlanul magas azzal együtt is, hogy már a stabilizálódás jeleit mutatja - hangsúlyozta.

Az IMF tagállamai washingtoni találkozójukon a világgazdasági növekedés problémáit vitatták meg. Az IMF előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés lendülete fokozódik, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve a német gazdaság vezetése alatt az európai gazdasági térségben lehet a helyzet számottevő javulására számítani. A feltörekvő térségekben viszont csak vontatott ütemű javulás várható.

Autók NAV kutatás OTP választás 2014 turizmus tech IMF európai parlamenti választás Szociális kiadások Tőzsdei elemzések Ukrajna Orbán Viktor Coca-Cola Oroszország autóipar Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás oktatás energetika autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média mario draghi mezőgazdaság fogyasztási cikkek MÁV-Start utazás euró konferencia Auchan Magyarország Kft. Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek Egyesült Államok Angela Merkel Gazprom infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon