Világgazdaság

Kijev nem tart gázhiánytól

Az Európai Unió 1,6 milliárd euróval segíti Ukrajnát. A Nemzetközi Valutaalap hitelével együtt egyre több pénzhez jut Kijev, ám az orosz földgázért változatlanul nem akar fizetni

Arszenyij Jacenyuk ukrán ügyvivő miniszterelnök lassan visszatérő vendég Brüsszelben, tegnap kormányküldöttség élén vizitált az Európai Uniónál. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a látogatással elégedett volt, az ukrajnai helyzettel annál kevésbé, hiszen a Krím után immár két keleti megye is arra játszik, hogy Oroszországhoz tartozzon. Jacenyuk is elégedett volt, hiszen az unió 1,6 milliárd eurós hitellel igyekszik támogatni a szakadás kellős közepére került országot.

Ukrajnának most minden pénz kevés, de ami van, arról is nehezen döntenek. A Nemzetközi Valutaalap néhány nappal ezelőtt megérkezett 3,2 milliárd dollárt a tegnapi állás szerint így költik el: 2 milliárd megy az államháztartási hiány javítására, míg 1,2 milliárdot devizatartaléknak sorolnak be. Ebből is látszik, hogy Kijevnek nincs szándékában kiegyenlítenie 3,5 milliárd dollárra duzzadt gáztartozását az orosz Gazpromnak. Hétfő óta ketyeg az óra: ha az ukránok nem fizetnek visszamenőleg, június 3-án Oroszország elzárja a gázcsapot, s onnantól csak az előre kifizetett gázmennyiséget küldi. Kijevet ez láthatóan nem zavarja, válaszul bírósággal fenyegeti a kedvezményes gázszerződést felbontó Gazpromot. Kérdés, hogy Ukrajna milyen csatornákon át tudná pótolni a kieső gázmennyiséget, erről senki nem kívánt még nyilatkozni.

Az orosz Nyezaviszimaja Gazeta szerint is a gázellátás az egyik kulcskérdés. Tegnapi cikkében idézi az orosz energiaügyi miniszterhelyettest, Anatolij Janovszkijt, szerinte fontolóra veszik, hogy kiiktatják az ukrajnai gáztározókat. Janovszkij tegnap már arról beszélt egy tanácskozáson, a Jamal-Európa és az Északi Áramlat gázvezeték teljes kapacitását, valamint az Opal vezetéket igénybe véve évente 15 milliárd köbméter földgázt szállíthatnának Európába. Ez pontosan megegyezik az ukrajnai tározók kapacitásával.

Ukrajna a május 25-ei elnökválasztás után még több gazdasági segítségben reménykedik, jelképes lépésekről már így is tudunk. A Burisma ukrán energetikai holding igazgatótanácsának tagja lett például az amerikai alelnök, Joe Biden kisebbik fia, Hunter – noha mostanság nem tűnik túl nagy biznisznek ukrán cégnek dolgozni.

Putyin újabb lépésekre készül

Elemzők arra számítottak, hogy az ukrajnai válság miatt Vlagyimir Putyin orosz államfő a következő hónapokban nem változtat a kormány összetételén és tanácsadói testületén. Kedden viszont több lap is arról cikkezett, hogy napokon belül jelentős változások várhatóak. A politika mellett a hadsereget is érinthetik a döntések. Azt már tegnap közölték, hogy 2020-ig megerősítik a Fekete-tengeri hadiflottát: harminc új hajót állítanak csatasorba. A szevasztopoli bázis mellett két-három másik krími várost is kijelölnek a flotta számára.






Autók logisztika Pénzügyi és gazdasági válság A Monetáris Tanács kamatdöntései raktározás kutatás OTP Környezetvédelem - Globalizáció tech TV2 makroadatok BKV sport európai parlamenti választás Tőzsdei elemzések szerencsejáték forintárfolyam Ukrajna Orbán Viktor autóipar Hitelek: lakás katasztrófák trafiktörvény oktatás energetika autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média Nokia makromutatók E.On RÁBA Nyrt. fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Mol Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás áruszállítás Telenor Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon