Világgazdaság

A szakmaiságot erősítené a már bevezetett duális képzésben az Iposz

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) szerint a már bevezetett duális képzésben tovább kell erősíteni a szakmaiságot.

Solti Gábor, az Iposz szakképzési igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a duális képzés elméleti és gyakorlati tartalmát folyamatosan igazítani kell a gazdaság, az adott szakma követelményeihez, és ebben álláspontjuk szerint jobban kellene építeni a sok százezer mikro- és kisvállalkozás szakmai tapasztalatára.

A szakképzési igazgató úgy látja, hogy a duális képzésben az elmúlt években lezajlott pozitív változásokról több információt kellene eljuttatni a legkisebb vállalkozásokhoz, elsősorban olyan szakmai szervezeteken keresztül, ahol ezek a vállalkozások tagok. Így talán bővíteni lehetne azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak a számát, amelyek készek tanulókat is képezni - mutatott rá.

Hangsúlyozta: az Iposz országos struktúrája révén partner ezeknek a feladatoknak a megoldásában, mert úgy véli, csak a minőségi szakképzésnek van jövője. A minőségi szakképzést erősítené, ha a megyékben a helyi sajátosságokra építve több olyan fórumot is működtetnének a rendszerben, ahol a helyi szakemberek, iparosok el tudnák mondani tapasztalataikat, főleg a gyakorlati képzés területén - emelte ki.

Solti Gábor szólt arról, hogy Európában vészesen csökken azoknak a tanulóknak a száma, akik középfokú szakképzésben akarnak részt venni és a gyakorlati szakképzést végző vállalkozók, oktatók száma is, különösen a kézműipari hiányszakmákban.

Magyarországon még viszonylag kedvező a helyzet, de ezek a tendenciák jelen vannak - mondta. Szerinte szükség lenne olyan szakmai életpálya modell megteremtésére is a szakmunkások esetében, ahol egy ipari tanuló a szakma középfokú végzettségének megszerzése után megfelelő gyakorlati idővel és mestervizsgával továbbléphetne, és felsőfokú végzettséget is szerezhetne.

Az Iposz szakképzési igazgatója szerint jelentősen erősíteni kellene a folyamatos kapcsolatot a közép- és felsőfokú szakképzési intézmények, valamint a mikro- és kisvállalkozások képviselői között. Ez szolgálná azt a már megkezdett folyamatot, hogy a duális képzés egyre jobban figyelembe vegye a mikro- és kisvállalkozások gazdasági igényeit is - tette hozzá.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége mintegy 200 területi ipartestületet és 30 országos szakmai szövetséget tömörít. Az Iposz által képviselt mintegy 40 000 kisvállalkozás több mint 200 kézműves szakmában folytat szolgáltató és termelő tevékenységet.

Iposz gyakorlati szakmai szövetség középfokú szakképzés ipartestület Iposz szakképzési igazgatója elméleti Ipartestületek Országos Szövetsége mikorvállalkozás duális képzés kisvállalkozás solti gábor kkv-k