Világgazdaság

Keleten bővül, ám nyugaton már stagnál az ATM-ek piaca

Évente hozzávetőlegesen 8 százalékkal növekszik az elkövetkező két évben az ATM-ek száma globálisan, a bővülést elsősorban az Ázsiai térség országai biztosítják.

PÉNZFORGALOM  Jó példa erre Kína, ahol 2013 év végére már összesen 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban – derül ki az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adataiból. Az elkövetkező években, 2018-ig, közel 1,3 millió új készülék telepítése várható világszerte, ezek 70-75 százalékát olyan fejlődő piacokon használhatják majd az ügyfelek, mint Kína, Brazília, a kelet-európai államok, Oroszország és az észak-afrikai régió.

Magyarországon évek óta stagnál a berendezések száma, ugyanakkor az ATM-ekből felvett pénz mennyisége az elmúlt években növekedett.

„A kiépült piacok mellett India és Kína hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Előbbiben több mint 40 százalékos volt a bővülés, utóbbi esetében közel 25 százalékos növekedést regisztráltak az elmúlt pár évben” – mutatott rá Kárpáti Balázs, a magyar tulajdonban lévő TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.A TrezEx vezérigazgatója szerint a beállt piacok lassabb bővülésének kiváló példáját mutatja az észak-amerikai kontinens, illetve Nyugat-Európa, ahol az ATM-ek száma alig 1-2 százalékkal bővült. „Ezekben az államokban elsősorban minőségi, és nem mennyiségi fejlődés látható. Terjednek a multifunkcionális berendezések, az ATM-ek egyre több funkciót vesznek át a bankfiókoktól” – tette hozzá. A vezérigazgató szerint elsősorban ez a fajta minőségi fejlődés várható Magyarországon is.

Erste Bank Hungary nyári ülésszak Ukrajna atm RTL Klub Jobbik-ügyek