Világgazdaság

Ne mennek a helyszínre a harcok miatt Ukrajnában a holland szakértők

Holland igazságügyi orvos szakértői csoport érkezett vasárnap Kelet-Ukrajnába, a lelőtt maláj utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínére - jelentették be a holland hatóságok. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik tisztségviselője azonban később közölte, hogy a közeli harcok miatt a szakértők vasárnap nem mennek el a helyszínre.

A 30 fős holland szakértői csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok megállapodásának köszönhetően utazhatott Kelet-Ukrajnába. "A harcok folytatódnak. Nem kockáztathatunk. A helyszínre vezető úton és magán a helyszínen annyira veszélyes a helyzet, hogy egy fegyvertelen megfigyelő misszió számára az elfogadhatatlan" - jelentette ki a meg nem nevezett EBESZ-tisztségviselő.

A holland védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy 40 fegyvertelen rendőr és törvényszéki szakértők egy csoportja indul Kelet-Ukrajnába, hogy a már ott lévő szakértői csoporthoz csatlakozva részt vegyenek a további áldozatok utáni kutatásban. Az MH17 járatszámú gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt, közülük 193 holland állampolgár volt, ezért a katasztrófa okának kivizsgálása is Hollandia irányításával zajlik, nemzetközi összefogással. Már sok áldozat földi maradványait Hollandiába szállították.

Ausztrália, amely Hollandia után a legtöbb állampolgárát veszítette el a tragédiában, ötven rendőrt indított útnak csütörtökön Ukrajnába a nyomok biztosítására. Az orosz közlekedési minisztérium bejelentette, hogy négy légiközlekedési szakértőt küldött a helyszínre a Boeing 777-200-as gép lezuhanása körülményeinek kivizsgálására. Források szerint a legtapasztaltabbak között számon tartott orosz szakértőkről van szó.

A malajziai hatóságik bejelentették: megállapodtak abban a szakadárokkal, hogy a nemzetközi rendőri misszió a katasztrófa helyszínére utazhat a szakértők védelmére. A Kuala Lumpur-i kormány közleménye szerint Alekszandr Borodaj, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNK) "miniszterelnöke" vasárnap adta meg az engedélyt. A 68 fős malajziai rendőrségi kontingens szerdán indul útnak. Szergej Kavtaradze, a DNK biztonsági tanácsának egyik tagja arról számolt be, hogy a szakadárok átadtak a holland hatóságoknak egy vasúti kocsit, amelyben az áldozatok poggyászai, személyes tárgyai vannak.

Hollandia holland védelmi minisztérium Szergej Kavtaradze Donyecki Népköztársaság Ausztrália Ukrajna Alekszandr Borodaj Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet maláj utasszállító repülőgép EBESZ igazságügyi szakértők Boeing 777-200-as gép Kelet-Ukrajna MH17