Világgazdaság

Drasztikus zsugorodás a cigipiacon - leszoktunk vagy feketézünk?

Drasztikus mértékben zsugorodott a hazai legális cigarettapiac: 2014 első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon a NAV adatai szerint.

Még 2012-ben 6,2 milliárdnál tartott ilyenkor a számláló. Most júniusban 701 millió szál fogyott, ez 300-400 millió szálas visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. Olyan kevés cigaretta pedig még soha nem fogyott hazánkban, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál.

Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor minden bizonnyal megdől a 2013-as negatív rekord, bár a nyári hónapok alatt többet dohányoznak az emberek, mint télen. Az éves fogyasztás a jelenlegi becslések szerint 8 milliárd szál körül alakulhat.

Segíthet valamit a piacon, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. nemrég kihirdette a május 13-án kiírt ötödik körös trafikpályázatok eredményét. „A koncessziós szerződések nyertes pályázók általi aláírása 2014. augusztus 18. és 2014. szeptember 5. között zajlik” – közölte a cég. Hozzáteszik: a jogosulti aláírást követően a vonatkozó hatályos jogszabályok és pályázati kiírás rendelkezéseinek megfelelően a nyertes pályázónak a választott működési formára vonatkozóan megkövetelt feltételeket a jogosulti aláírás napjától számított 60 napon belül kell igazolnia. Összesen 70 koncesszió talált gazdára, pedig eredetileg 88 koncessziós jogot hirdettek meg 20 évre, ezekre 659 pályázat érkezett be. Így hamarosan várható a hatodik trafikpályázat kiírása is. A adatai szerint jelenleg valamivel több, mint hatezer trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel.

„A trafikrendszer még mindig átalakulóban van. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük év végére stabilizálódik a dohány kiskereskedelem” – közölte korábban lapunkkal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (BAT, Continental, Imperial, Universal Leaf és Róna). Szerintük a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerű előírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját.

Az illegális piac méretét nehéz felbecsülni, de egymást érik a NAV akciói a csempészek ellen, ám a hatóság így is csak az illegális cigaretta mennyiség töredékét tudja lefoglalni. Legutóbb egy kukoricatáblában hagyott autót és bozótosban elrejtett cigarettát is találtak a NAV pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei a Tarpa vonzáskörzetét érintő közös akciójuk során. Az ellenőrzést végzők a Tisza árterében egy kivilágítatlanul közlekedő kisbuszt vettek észre. Miután követték a gyanús jármű nyomait, egy kukoricatáblában találtak rá. A járműben azonban már csak a hátrahagyott rakomány maradt, 8500 doboz adójegy nélküli cigaretta. A helyszíni szemle során a pénzügyi nyomozók arra következtettek, hogy a megtalált mennyiségnél több cigarettát szállíthattak, így a járőrök segítségével terepkutatást végeztek. Gyanújuk beigazolódott. Pár óra elteltével további 19 ezer doboz adózatlan dohányárut találtak egy földút melletti bozótosban.  A több mint 22 millió forint értékű cigarettát és a kisbuszt a nyomozók lefoglalták és nyomozást indítottak orgazdaság miatt.

Autók Nemzetközi konfliktusok OTP Gazdasági Versenyhivatal tech sport Raiffeisen Ukrajna Oroszország autóipar Vlagyimir Putyin Navracsics Tibor Hitelek: lakás energetika autó BKK Simor András repülés Nokia fogyasztási cikkek A munka világa trafikTrafiktörvény cigaretta Európai Unió Állami Számvevőszék önkormányzati választások Ryanair Volánbusz Zrt. Adórendszer Magyarországon Szél Bernadett