Világgazdaság

Eddig mintegy hatezren jelentkeztek át az önkormányzati választásra

Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Négy évvel ezelőtt 7500-an jelentkeztek - az akkori szóhasználattal - igazolással szavazásra, míg a nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson az igazolással szavazók száma körülbelül 3500 volt. 2010-ben csak az kérhette az átjelentkezést egy másik magyarországi településre, akinek a lakóhelyén kívül volt bejelentett tartózkodási helye is (ezt korábban ideiglenes lakcímnek nevezték). Ezek a választópolgárok is csak abban az esetben szavazhattak a tartózkodási helyen, ha azt a választás kitűzését megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnt meg.

A mostani választáson azonban csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezési kérelmeket október 10-én 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához.

Az idei országgyűlési választásokon áprilisban mintegy 120 ezren kérték átjelentkezésüket, míg az EP választásokon mintegy 47 ezren.

Simicska Lajos Forrong az arab világ EP választás átjelentkezés Oroszország tartózkodási hely energetika önkormányzati képviselő dávid ferenc országgyűlési választás igazolással szavazók Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió önkormányzati választás