Világgazdaság

A nyomozók szerint a Mohamed-karikatúrákért ölték meg Nyemcovot

Kiszivárogtatott nyomozati adatok szerint Borisz Nyemcov ellenzéki orosz politikust - ötmillió rubel (23 millió forint) fejpénzért - azért ölték meg a bérgyilkosok, mert "aktívan támogatta" a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap Mohamed-karikatúráinak közzétételét.

Véletlenül sem azért gyilkolták meg Borisz Nyemcovot, mert az orosz állam ukrajnai háborús részvételéről mutatott volna be dokumentumokat, hanem azért, mert támogatta a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráinak közzétételét - erre juthat az orosz nyomozás. A Roszbalt orosz hírügynökség szellőztette meg a nyomozás állásár, arra utalva, hogy "alkalma volt betekintenie a nyomozati anyagokba", és belőlük az derül ki, hogy a politikussal a Mohamed-karikatúrák közzétételének "aktív támogatása miatt végeztek".

A orosz szövetségi nyomozó bizottságon (SZK) azt állítják - írja a hírportál -, hogy a gyilkosság feltételezett végrehajtója, Zaúr Dadajev olyan, egyelőre nem ismert személyek "megrendelésére" gyilkolta meg Nyemcovot, akikkel azonos vallási meggyőződése. Amiatt, hogy Nyemcov tevékenyen támogatta a Mohamed-karikatúrák közzétételét a Charlie Hebdóban, a szóban forgó személyek bűnszövetkezetbe szerveződtek, hogy végezzenek az egykori miniszterelnök-helyettessel. A vádlottak azt vallották, hogy a gyilkosság megrendelői ötmillió rubel (23 millió forint) adtak nekik a merénylet végrehajtására - írja a Roszbalt.

Nyemcov januárban, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársainak a meggyilkolását követően az Eho Moszkvi rádió internetes oldalán azt írta, hogy "az iszlám a középkorban" él, és "iszlám inkvizíciónak" nevezte a Párizsban elkövetett gyilkosságot. Az orosz médiában már korábban felröppentek olyan, rendőrségi forrásokra hivatkozó hírek, hogy Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja gyakorlatilag bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus  meggyilkolását, mert többször negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra.

Az orosz ellenzék kétkedve fogadja, hogy Nyemcov meggyilkolásának hátterében iszlám szál húzódna. Egyes vélemények szerint a hatóságok ezzel el akarják terelni a gyanút Vlagyimir Putyin elnök érintettségéről.

Borisz Nyemcov, az orosz elnök egyik legkeményebb bírálóját február 28-ra virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de a merénylet miatt elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt.

Öt embert vettek őrizetbe egyelőre a gyilkossággal összefüggésben. Az orosz hatóságok előre kitervelt, csoportosan elkövetett, gyűlölet által vezérelt gyilkossággal vádolják őket. Feltételezett motivációik között a politikai, ideológiai, faji, nemzeti vagy vallási indíttatás szerepel a vádiratban.

Tavaszi ülésszak - Vita NAV sztrájk Szerencsejáték Zrt. turizmus K&H Bank Zrt. nyemcov Gazdasági Versenyhivatal tech makroadatok Vállalati jelentések sport Szociális kiadások Tőzsdei elemzések forintárfolyam Ukrajna MTVA Matolcsy György Elemzői vélemények Hitelek: lakás Gyurcsány Ferenc autó görög adósság A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Quaestor Európai Unió A harmadik Orbán-kormány Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás Nicolas Sarkozy infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Buda-Cash tömegközlekedés