Világgazdaság

Messzebbre került a kamatvágás Kínában

Enyhültek a deflációs félelmek Kínában, miután februárban év/év alapon 1,4 százalékkal emelkedett az inflációs ráta. Az aggályok januárban kezdtek erősödni, mivel akkor csak 0,8 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest. A februári növekedést a holdújév körüli ünnepek hatásának tudja be a statisztikai hivatal, de mint elemzők rámutattak, a kínai holdújév tavaly is februárra esett, vagyis a bázis is magas volt. A mostani adat mindenesetre azt vetíti előre, hogy a központi bank nem folytatja a kamatcsökkentést – mondta a Crédit Agricole hongkongi szakértője a MarketWatchnak –, hiszen korábban mindig azt hangsúlyozták, hogy a reálkamatot tartják szem előtt.

Nem biztos azonban, hogy az inflációs trend ugyanilyen marad: a termelői árindex (PPI) februárban 4,8 százalékkal csökkent a januári 4,3 százalékos mínusz után, ami mögött részben a gyárak kapacitásfölöslege, részben az hanyatlása állhat. A kihívások közé sorolta tegnap Jin Vej-min az emberi erőforrások miniszter, hogy januárban és februárban „viszonylag nagy” mértékben hanyatlott az újonnan létrehozott munkahelyek száma. Jin ezzel együtt bízik abban, hogy elérik az idei célt és 10 millió városi munkahelyet tudnak létrehozni.

Autók Tavaszi ülésszak - Vita NAV A Monetáris Tanács kamatdöntései kutatás Simicska Lajos turizmus Gazdasági Versenyhivatal tech makroadatok BKV IMF Vállalati jelentések sport Tőzsdei elemzések forintárfolyam Ukrajna Joseph Stiglitz Orbán Viktor autóipar Apple Vlagyimir Putyin Rossmann Hitelek: lakás oktatás energetika autó A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Quaestor utazás Decathlon Botrányok a politikában Európai Unió A harmadik Orbán-kormány Fővárosi ügyek Egyesült Államok Facebook Tudomány - Kultúra ingatlanpiac Concorde Alapkezelő Tesco infokommunikáció Adórendszer Magyarországon Buda-Cash