Világgazdaság

Milliókat zsebeltek be tanulmányírás címén

Nem Püspökladány lehet az egyetlen település, ahol az országos zöldhatóság volt főigazgatója sok milliót zsebelt be tanulmányírás címén. A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint az asszony cége Törökszentmiklósnak négymillióért írt tanulmányt – alig két hét alatt.

A Népszabadság a napokban számolt be arról, hogy bírósági szakaszba került a hűtlen kezeléssel megvádolt T. Jánosné büntetőügye, a tárgyalást első fokon a berettyóújfalui bíróság folytatja le. A Jávor Benedek jelenlegi EP-képviselő által felgöngyölített ügy lényege az volt, hogy az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójáról, T. Jánosnéról kiderült: doktori címe egy amerikai „kamuegyetemről” származik, korábbi közlésével ellentétben pedig nem volt C típusú nyelvvizsgája, sőt hűtlen kezelés miatt nyomozás indult ellene.

A lap egy korábbi cikkében ismertette a "receptet": egy önkormányzat megbízza T. Jánosné cégét egy tanulmány elkészítésével, a cég rekordidő alatt elkészíti az anyagot, a város pedig fizet. Így történt ez a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban is. A T. Jánosné által vezetett céggel Püspökladány akkori fideszes polgármestere 2008. március 3-án kötött vállalkozási szerződést egy tanulmány elkészítésére a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódóan.

A társaság bruttó hatmillió forint megbízási díjért két héten belül már szállította is az anyagot. Ez a bravúr úgy sikerülhetett, hogy a vádhatóság szerint a tanulmány valójában már a vállalkozási szerződés aláírása előtt készen volt, azt eredetileg a városházán írták, s csak a szerződés teljesíthetősége miatt küldték át T. Jánosné cégének. A püspökladányi visszaélések miatt T. Jánosné ellen bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyik eljárás.

A Népszabadság birtokába került információk szerint T. Jánosné vállalkozása máshol is különös körülmények között dolgozott a helyhatóságnak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson a püspökladányihoz kísértetiesen hasonló szerződéskötés történt. A szintén fideszes irányítású Törökszentmiklóson is munkához jutott a T. Jánosné által vezetett kft., amikor elvállalta az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. által meghirdetett "Települési bel- és külterületi vízrendezés támogatása" elnevezésű pályázat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) logisztika Nemzetközi konfliktusok raktározás Ericsson makroadatok Szociális kiadások Ukrajna Orbán Viktor Hitelek: lakás energetika autó BKK makromutatók fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa konferencia püspökladány Európai Unió TörökszentmiklósFidesz-ügyek tanulmány áruszállítás Tesco JPMorgan Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Buda-Cash