Világgazdaság

Nem hibázott a NAV

Közzétették az amerikai vádakkal kapcsolatban végzett NAV-vizsgálat eredményeit, a dokumentum szerint az adóhatóság nem hibázott.

Nem merült fel olyan információ, amely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helytelenül járt volna el, amikor egyes amerikai cégek áfacsalásokkal kapcsolatban tettek bejelentéseket.

A korrupciós gyanú miatt az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó NAV-elnök által elrendelt vizsgálat eredménye szerint a "nem diszkriminálta" a bejelentést tevő amerikai cégeket és semmilyen módon nem okozott nekik hátrányt.

A teljes jelentés itt elolvasható!

A korrupciós vádak miatt tavaly ősszel tiltottak ki több magyar köztisztviselőt az USA hatóságai. Vida Ildikó néhány héttel később elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba.

Horváth András volt adóellenőr szerint két amerikai multicéggel kapcsolatban is korrupciós kísérlet történt, a két vállalat egy magyar gabonakereskedelmi cég vásárlója volt, utóbbi magyar cég Horváth András szerint milliárdos áfa-csalásokban vett részt. Mint elmondta, egyik forrása úgy tájékoztatta, bizonyos személyek kenőpénzt próbáltak kérni a két amerikai vállalattól. Ezek egyike nagykereskedelmi cég, a másik gyártással is foglalkozik - tette hozzá, de a két amerikai céget nem nevezte meg.

A volt NAV-ellenőr minderről a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak is részletesen beszélt januári kihallgatásán. Vallomásában Horváth akkor arról is beszélt a lap szerint, hogy az érintett gabonakereskedelmi céggel kapcsolatos adóhatósági vizsgálatot felsőbb - NAV-on belüli - utasításra leállították. A volt adóellenőr szerint azt nem tudni, hogy a korrupciós kísérletben résztvevő személyek állami szerv alkalmazásában álltak-e.

Apollo Tyres Autók Tavaszi ülésszak - Vita MészárosLőrinc2 NAV logisztika raktározás Michelin Simicska Lajos turizmus Adidas tech makroadatok BKV Erste Bank Hungary Vállalati jelentések sport Tőzsdei elemzések Orbán Viktor autóipar Apple Jean-Claude Juncker energetika gyógyszeripar görög adósság A KSH jelenti makromutatók dávid ferenc Uber andor lászló Élelmiszerpiac A munka világa hitel Deviza- és árupiac adóhatóságAdórendszer Magyarországon Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok ingatlanpiac áruszállítás MÁV adócsalás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Buda-Cash nav-vizsgálat