Világgazdaság

Újabb menekültszállás gyulladt ki Németországban

Tűz ütött ki vasárnapra virradó éjjel egy menekültszállásnak szánt épületben a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Trassenheidében.

A tengerparti üdülőhelyen egy kétszintes, négylakásos ház égett ki. Az épületben 15 menedékkérőt akartak elhelyezni a jövő héten, de a ház a tűz miatt lakhatatlanná vált. A tűz oka egyelőre ismeretlen, az ügyet a tartományi bűnügyi rendőrség vizsgálja.

Közben a szövetségi kormány a Mitteldeutsche Zeitung című lap vasárnapi beszámolója szerint felkérte a tartományi kormányokat, hogy erősítsék meg a menedékkérőket befogadó állomások, szállások védelmét, mert előfordulhat, hogy a párizsi merényletek hatására szélsőjobboldali csoportok támadásokat követnek el a befogadóállomások, otthonok ellen.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi adatai szerint az idén október végéig 600 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. Ezek túlnyomó többsége - 543 eset - szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény.

A feljegyzett esetek között 95 erőszakos bűncselekmény van, és 49 gyújtogatásos támadás történt szállások, befogadóállomások ellen.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szombaton bejelentette, hogy az eddiginél is szorosabb megfigyelés alá vonták a veszélyes, erőszakra hajlamos szélsőséges iszlamistákat és azokat a szélsőjobboldaliakat is, akik a hatóságok megítélése szerint "reagálhatnak" a párizsi merényletekre.

A francia fővárosban péntek éjjel elkövetett támadássorozatban legkevesebb 129-en meghaltak és 350-en megsebesültek. A merényleteket magára vállalta az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet.

Németország Autók Nemzetközi konfliktusok A Monetáris Tanács kamatdöntései Őszi ülésszak turizmus közbeszerzések tech makroadatok Vállalati jelentések sport Waberer's Holding Zrt. Tőzsdei elemzések Ukrajna Oroszország autóipar Bűnügyek trafiktörvény görög adósság makromutatók hitel tűz menekültszállás G20 utazás GDP-adatok dacian ciolos Befektetési lehetőségek menekültek Európai Unió Egyesült Államok Terrortámadás Párizsban Tudomány - Kultúra Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon