Világgazdaság

Októberben 4,8 százalékkal nőttek a keresetek

Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés az előző havi 5,3 százalékkal szemben - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mivel októberben az éves 0,1 százalékos volt, a keresetek emelkedésével csaknem megegyező volt a reálkeresetek emelkedése is. A vállalakozásoknál az októberi bruttó átlagkereset csaknem elérte 260 ezer forintot, ami 170 ezer nettónak felelt meg. A statisztika 3,9 százalékos keresetnövekedést mért, a rendszeres jövedelmek 3,6 százalékkal nőttek, a prémium, jutalom, egyhavi különjuttatások növekedése 9,3 százalékos volt.

A költségvetési intézményeknél - szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva -  10,7 százalékkal nőttek a keresetek beleértve a nem rendszeres kifizetések 29,4 százalékos emelkedését is. Az októberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék - közölte a KSH.

Az iparban 4,0 százalékkal voltak magasabbak a keresetek, mint tavaly októberben, az építőiparban viszont 7,7 százalékos volt a növekedés. A feldolgozóiparon belül a számítógépek és elektronikai cikkeket gyártók keresete 7,0 százalékkal emelkedett, a járműgyártásban 6,6 százalék volt a növekedés. A költségvetési szférában a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén alkalmazottak keresete 12,8 százalékkal nőtt, az oktatásban 7,5, a humán egészségügyi ellátásban 5,1 százalékkal nőttek bérek.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 186 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 9600, illetve 9300 forint volt. Az első tíz hónapban a bruttó bérek 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában, a vállalkozásoknál 3,8, a költségvetési intézményeknél 4,2 százalékos volt a növekedés.

A KSH adatai szerint a vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszáma 1,923 millió volt, 55 ezerrel (2,9 százalékkal) több mint tavaly októberben.  Októberben 185 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként a közszférában 27 ezerrel többen, mint egy évvel korábban és a bruttó átlagkeresetük  78 700 forint volt.

EU-csúcs Orosz Dániel tech Orbán Viktor Apple Bernie Sanders BKK A munka világa Telenor