Világgazdaság

A kerekasztal ajánlata a közoktatás átalakításra

A kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának több követelését teljesítené, például azt, hogy hétköznap ne lehessen írásbeli házi feladatot adni a tanulóknak. Sok kérdésben azonban még nem közeledtek az álláspontok, legalábbis a pedagógusok sztrájkbizottságának vezetője szerint.

Magyarország Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának. Kedvezmény a diákoknak A vitairat szerint szükséges a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentése. Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás hasznos és élményszerű legyen. A koncepció kidolgozásának határideje: december 31.

Nem lesz házi feladat Óriási áttörésnek számít, hogy végre meghallgatásra talált a szülők és diákok kérése: hétköznap ne adjanak írásbeli házi feladatot. A dokumentum szerint mindezt jogszabályban kell rögzíteni szeptember 1-ig az egész napos iskolaként működő intézmények esetében. A 18 életévig tartó tankötelezettség visszaállításának kérdésében viszont egyelőre nem enged a vitairat, amely szerint a korhatár leszállításának tapasztalatait elemezni kell.

Mi lesz a Klikkel? Részleges átalakítását is felveti a vitairat. Az egyik változás a beszerzési folyamatokat érinti. Az intézményvezetőknek a sürgős költségek fedezésére kincstári kártyán tervezik a megfelelő összeg biztosítását, bár konkrét számokról még nem esik szó. Többször hangsúlyozzák, érdemi decentralizációra van szükség (mint az államtitkár egy interjúban jelezte, a gazdasági és a szakmai funkciók szétválasztására), bár a sztrájkbizottság konkrét javaslata, amely szerint a Kliktől a munkáltatói és gazdálkodási jogokat vissza kell adni az iskoláknak, még nem szerepel a vitairatban. Többletforrások szükségességét viszont hangsúlyozzák. Palkovics László oktatási államtitkár előzőleg bejelentette, pótolják a Klik 17 milliárd forintos adósságát.

Tanároknak túlóradíj

Bár a 22 órás munkahét visszaállítását még nem tartalmazza a vitairat, amely a sztrájkbizottság 25 pontos követelésében szerepel, a munkaidő-nyilvántartást és a kötött munkaidőre vonatkozó szabályozást felülvizsgálatával egyetért a tervezet. A többlettanítás után óradíjat kell fizetni a tanároknak.

A tanároknál az önértékelési, a tanfelügyelet és a minősítés adminisztrációjának csökkennie kell. Nemcsak a pedagógusok, hanem az intézményvezetők adminisztratív terheit is érezhető mértékben enyhítenék.

A segítők bérét felülvizsgálják

A megállapodás-tervezet konkrétumokat nem tartalmaz a béremelésről, de már nem kezelik tabunak a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmének felülvizsgálatát. Minderre azért van szükség, mert százezer forint alatti fizetésekről van szó, amelyeket 2008 óta nem emeltek, pedig azóta 22 százalék volt az Érdekes, a vitairat nem tiltja meg a közfoglalkoztatottak alkalmazását (a tiltás szakszervezeti követelés), hanem úgy fogalmaz, a köznevelési intézményben a fenntartó által engedélyezett létszám terhére nem alkalmazható közfoglalkoztatott.

A sztrájkbizottság nem elégedett

Galló Istvánné, a Pedagógusok Sztrájkbizottságának elnöke a vitairat kapcsán elmondta, a pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, ugyanakkor a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre „nem ebbe az irányba mutat”.

Balogh: A teljesítmény számít

Százegy egykori diákolimpikon és felkészítő tanáraik írtak a hét elején közös nyílt levelet, amiben tiltakoztak az ellen, hogy Balog Zoltán múlt hét végén egy diákolimpikonnal készült közös képével üzent a kockás ingeseknek, amivel sokak szerint megidézte a Pál utcai fiúk csatározásainak világát. Néhány nappal később a miniszter arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e a diákolimpikonoktól, elmondta, nem akarta politikai célokra felhasználni a fényképet. A fotót a diák egyetértésével osztotta meg, és szerinte éppen azt akarta mondani, hogy aki kockás inget akar felvenni, tegye nyugodtan, mert a teljesítmény számít.

Jogsértő lehet bármilyen listázás

Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a hétfőre meghirdetett kezdeményezés kapcsán, amely szerint a szülők figyelmeztető sztrájkként nem viszik iskolába gyerekeiket, elmondta: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ilyen jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson. Rámutatott: jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg vagy azokról, akik nem.

Pró és kontra

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter: „Gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni.”

Puskás Krisztina, a Nem leszek suliban ötletgazdája: „Az állam már régen bevitte a politikát az iskolába, sokszor biodíszletnek használják a gyerekeket.”

Donald Trump kutatás LMP-ügyek oktatás