Világgazdaság

Jobban nőtt a szlovén gazdaság, mint várták

A vártnál jobban, 2,9 százalékkal nőtt a szlovén gazdaság 2015-ben az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a szlovén statisztikai hivatal.

Az elemzők 2,4 százalékot vártak a tavalyi évre és 2 százalékkal számolnak 2016-ra.

Szlovénia többéves után 2013-ban mutatott először fellendülést. Miután 2012-ben 2,3 százalékkal visszaesett a gazdasága, a következő évben 1,2 százalékos növekedést regisztrált, 2014-ben pedig 2,9 százalékot.

A szlovén tavaly a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves szinten, és 2,6 százalékkal 2014 ugyanezen időszakához képest.

A jelentés szerint a a fogyasztás növekedésének köszönhető, amely 2015-ben 5,2 százalékkal emelkedett és továbbra is a gazdasági növekedés egyik legfontosabb tényezője. 

A bruttó beruházások tavaly 8,1 százalékkal nőttek. A legnagyobb gazdasági növekedés a feldolgozóiparban, a legnagyobb csökkenés az építőiparban volt tapasztalható.

Apollo Tyres Autók Tavaszi ülésszak - Vita BÉT - Napi események Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás Kovács Árpád turizmus sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Ukrajna Orbán Viktor autóipar Népszavazás Hitelek: lakás Bűnügyek oktatás energetika Bill Gates autó A KSH jelenti Reklám és Média béremelés Részvénypiacok Útdíj mezőgazdaság brókerbotrány fogyasztási cikkek átlagkereset Élelmiszerpiac hitel seszták miklós Befektetési lehetőségek menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok EU aloldal biztosítás ingatlanpiac Adórendszer Magyarországon Warren Buffett