Világgazdaság

Eltörölték a boltzárat - Lázár nem ment el a szavazásra

Tegnap beadták, ma délelőtt megtárgyalták, mostanra pedig már el is fogadták a törvényt a vasárnapi zárva tartás eltörléséről.

Ma délelőtt megkezdték a vasárnapi zárva tartás eltörlésének parlamenti vitáját, kora délután pedig már el is fogadták a törvényt. A 163 igen szavazat mellett ketten voksoltak nemmel: a fideszes Szatmáry Kristóf, valamint a KDNP-ből Harrach Péter. Tizenegyen tartózkodtak: a Fideszből Boldog István, kilenc KDNP-s képviselő, valamint a függetlenek közt ülő Szelényi Zsuzsanna. Lázár János nem volt bent a szavazáson, ahogy Balog Zoltán sem.

"Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés. Sokak számára az a cél, hogy a kényszerbetelepítés elleni egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. Ezt megengedni felelőtlenség lenne" - írta Varga Mihály és Rogán Antal a törvényjavaslat indoklásában.

Ma Dömötör Csaba államtitkár volt a peches kormánytag, akinek be kellett mennie a Parlamentbe bemutatni és megvédeni a törvényjavaslatot. Mint mondta, "bár fontosak a gazdasági eredmények, de a legfontosabb az, hogy az adott lépésekről hogyan gondolkoznak a magyar családok". Gulyás Gergely, a Fidesz vezérszónoka pedig arról beszélt, hogy "a társadalmi szolidaritás és a polgári Magyarország is vereséget szenvedett ebben a kérdésben". A KDNP-ből Vejkey Imre arról beszélt, hogy "a vasárnapi munka a család leépüléséhez, végső soron a család széteséséhez vezet".

Az MSZP-s Lukács Zoltán és a jobbikos Volner János is azt kritizálta, hogy a kormány eltörli a vasárnapi 100 százalékos bérpótlékot is. MSZP-s és jobbikos képviselők is adtak be olyan módosító indítványt, hogy ez a bérpótlék maradhasson, de a törvényalkotási bizottságban ezeket lesöpörték az asztalról. Az LMP-ből Schmuck Erzsébet pedig azt sorolta, milyen más törvényeket kéne még átírni, ha a kormánynak valóban az a fontos, hogy mit szeretnének az emberek.

Még a határt is átrajzolják

A parlamentben ma több más törvényjavaslatról is szavaztak. Döntöttek a magyar-kínai megállapodásról, amelyben a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről rendelkeznek, de sorra kerül ma még az MFB-törvény, a szövetkezeti törvény, valamint szociális szabályok is. Egy kicsit még az országhatárt is átrajzolják: egy patak vízgazdálkodásának kezelése miatt néhány négyzetmétert kicserél egymással Magyarország és Szlovénia.

Miután minden valószínűség szerint elutasítják három ellenzéki javaslat tárgyalását (az LMP a hajléktalanok büntetésének megszüntetéséről, az MSZP pedig a szabad véleménynyilvánításról és a népszavazásról szeretne új törvényt), hat javaslat vitáját kezdik meg a képviselők. Szóba fog kerülni délután az állami projektértékelői jogviszony, a könyvvizsgálói szabályrendszer, a vízgazdálkodás, a bürokráciacsökkentés újabb köre, valamint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi tanács, végül pedig egészségügyet érintő törvényekkel zárják a napot.

Miután minden valószínűség szerint elutasítják három ellenzéki javaslat tárgyalását (az LMP a hajléktalanok büntetésének megszüntetéséről, az MSZP pedig a szabad véleménynyilvánításról és a népszavazásról szeretne új törvényt), hat javaslat vitáját kezdik meg a képviselők. Szóba fog kerülni délután az állami projektértékelői jogviszony, a könyvvizsgálói szabályrendszer, a vízgazdálkodás, a bürokráciacsökkentés újabb köre, valamint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi tanács, végül pedig egészségügyet érintő törvényekkel zárják a napot. -->

kdnpFidesz-ügyek vasárnap LMP logisztika zárvatartás raktározás tech makroadatok MSZP sport Szociális kiadások szünnap Költségvetés 2017 energetika makromutatók Nestlé Jobbik Fidesz kereskedelem Varga Mihály Parlament bolt áruszállítás Tesco